Sindicatele și-au pierdut răbdarea

Bugetarii îi dau ultimatum Guvernului Ponta

571
2
Bugetarii îi dau ultimatum Guvernului Ponta - protest-1366814389.jpg
Cabinetul Ponta este între ciocan și nicovală. Pe de o parte, trebuie să respecte angajamentele asumate față de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, să diminueze cheltuielile și să se încadreze în deficitul bugetar de 3%. Pe de altă parte, trebuie să facă față presiunilor salariale venite din partea sindicatelor, care așteaptă ca guvernanții să își îndeplinească promisiunile făcute înainte de alegeri.

În luna aprilie, climatul social a început să se tensioneze, semn că organizațiile profesionale nu mai au răbdare. Discuțiile din cadrul comisiilor de dialog social sunt tot mai nervoase și mai pline de reproșuri, premierul e bombardat cu scrisori deschise din partea sindicatelor nemulțumite și nu trece o zi de la Dumnezeu fără ca sediul guvernului să nu fie pichetat de sindicaliști. De la aceste manifestări până la marșurile, mitingurile și acțiunile greviste nu sunt prea mulți pași de făcut și guvernanții trebuie să se aștepte ca sindicatele să întoarcă foaia.

Printre organizațiile care au acumulat cele mai multe nemulțumiri se numără și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), care reprezintă interesele a circa 50.000 de membri de sindicat din primării, consilii județene și instituții subordonate acestora.

În cadrul recentei conferințe naționale, de la Cluj, organizația a adoptat următoarea listă de revendicări:

- promovarea proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr.62/2011 privind dialogul social, așa cum s-a discutat și negociat cu organizațiile sindicale și patronale;

- reîntregirea veniturilor salariale avute la 31 decembrie 2009;

- plata orelor suplimentare și deblocarea posturilor vacante;

- constituirea fondului de premiere în limita a 10% din fondul de salarii;

- acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii;

- acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate (comisia de disciplină, comisia paritară, comisia de concurs etc.);

- promovarea Legii amnistiei fiscale pentru bugetari:

- aplicarea grilelor de salarizare conform Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și modificarea articolelor privind drepturile de natura salarială și nesalarială, cu precizarea nominală a acestora;

- reglementarea plății despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătorești irevocabile de îndată și integral (nu eșalonat), în mod special pentru drepturile de natură salarială, precum și în cazul concedierilor nelegale;

- adoptarea proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale;

- analizarea posibilității aplicării cotei progresive de impozitare și renunțarea la cota unică de impozitare;

- instituirea pensiei de serviciu pentru toți bugetarii care sunt supuși unor regimuri de incompatibilități stabilite prin legi speciale;

Federația i-a transmis premierului lista de revendicări și i-a fixat termenul pentru soluționarea lor: 31 mai 2013. După această dată FNSA va declanșa acțiunile de protest.

Solicitările bugetarilor îi privesc nu doar pe guvernanți și organismele financiare internaționale, ci și întreaga masă a contribuabililor, fie că sunt agenți economici, salariați sau pensionari. Din banii colectați de la ei vor trebui să fie satisfăcute cererile sindicaliștilor din primării, consilii județene și instituții subordonate acestora.

Revendicările salariale ale funcționarilor publici presează asupra bugetului de stat și bugetelor locale, dar, mai ales, asupra bugetului fiecărui contribuabil din România. Or, este drept să se solicite economiei reale, care se confruntă cu mari greutăți de la începutul lui 2009 încoace, salariaților din sectorul privat, ale căror venituri au fost amputate de criza economică, și pensionarilor să plătească mai mult în folosul altor categorii sociale, ale căror cereri pot fi perfect îndreptățite?

Cum ar putea, oare, Guvernul Ponta să le acorde bugetarilor salarii mai mari, prime și sporuri, fără să bage mâna mai adânc în buzunarul contribuabililor? Dumneavoastră, stimați cititori, ce părere aveți? Așteptăm comentariile în ediția noastră on-line!

Comentează știrea

Angela
25 aprilie 2013
Ciocu' mic ...

... si joc de glezna! Pentru cine i-a votat, asteptandu-se sa curga lapte si miere ...

prosu
25 aprilie 2013
daca

daca s-ar reduce acele salarii nesimtite, rimele, stimulentele, beneficiile parlamentarilor, a agentiilor si altor asemenea smecheri s-ar gasi bani si pentru prostime. daca s-ar reduce evaziunea s-ar gasi bani si pentu un trai mai bun. daca s-ar stopa contractele cu baietii destepti din multe institutii bugetare, va fi si paine pentru napastuitii acestui popor. daca s-ar reduce jaful, furtul, hotia si interesul propriu va fi liniste. dar cine are interesul ca toate acestea sa se intample? cine are interesul ca romanul sa fie si el moral, cu verticalitate , facand parte din familia europeana?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3328 secunde