Cerere şi ofertă! Creştere a preţurilor materialelor de construcţii, primăvara aceasta, la Constanţa

3940
Cerere şi ofertă! Creştere a preţurilor materialelor de construcţii, primăvara aceasta, la Constanţa - 1-1712841955.jpg

Articole de la același autor

Constănţenii care au în plan să-şi ridice, anul acesta, o casă trebuie să îşi facă foarte bine socotelile. Preţurile practicate pe piaţa materialelor de construcţii sunt, în general, de trei-patru ori mai mari decât cele din perioada premergătoare declanşării războiului din Ucraina, iar pentru manoperă, ştacheta a urcat la fel de sus.

Visul multor constănţeni este acela de a pleca de la bloc, iar principala opţiune este aceea a unei locuinţe terestre individuale. Dacă aveţi terenul, iar documentaţia necesară şi-a urmat parcursul în paşi rapizi prin birourile administraţiei locale, ar mai rămâne doar problema construcţiei efective. Iar aici, grijă mare la buget!

„Pe piaţa materialelor de construcţii, asistăm la o uşoară creştere a preţurilor, care vine însă după cele din ultimii doi ani. Fie că vorbim despre cărămizi, fier beton, ciment, polistiren sau panouri sandwich, săgeata pe grafic este tot în sus. Sunt majorări de preţuri de 5%, de 10%, chiar de 15%, funcţie de calitatea produsului.

Pentru a avea vânzări, marii producători vin pe piaţă cu oferte speciale, de obicei, se livrează la pachet cât mai multe dintre materialele necesare construcţiei, să spunem, unei case unifamiliale. De exemplu, la cărămidă, au fost reduceri substanţiale anul trecut, dar, după ce promoţiile s-au terminat, preţurile nu numai că au revenit la nivelul iniţial, ci chiar au mai crescut puţin”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Elena M., reprezentant al departamentului de vânzări al unui cunoscut magazin specializat pe materiale de construcţii.

Am făcut un scurt raid pe piaţă, iar concluzia este că trebuie să ai mult curaj şi să dispui de fonduri generoase pentru a porni în „aventură”. Astfel, paletul de cărămidă, funcţie de calitate, se vinde cu preţuri cuprinse între 600 şi 900 de lei, kilogramul de fier îl găsim cu 4,3 - 4,9 lei (aici mai trebuie avută în vedere şi fasonarea), baxul de polistiren, la 55 de lei, iar lemnul, ceva mai mult de 1.000 de lei metrul cub. Sacul de ciment „sare” de 30 de lei, cel de nisip se apropie de 15 lei, iar liantul aditivat pentru tencuială şi zidărie depăşeşte uşor plafonul de 35 de lei.

O tendinţă care se va menţine

„Preţurile au crescut la începutul acestui an, pe fondul noilor măsuri fiscale, iar tendinţa cred că se va menţine. Până la urmă, este vorba şi de cerinţa din piaţă. Referindu-ne strict la Constanţa, se construieşte foarte mult, sunt şantiere în tot oraşul, sunt investiţii în care nu mai este loc de întoarcere. Pe cetăţenii care vor să cumpere, de exemplu, un apartament într-un bloc construit înainte de pandemie îi sfătuiesc să fie atenţi la dinamica preţurilor. Sunt mulţi dezvoltatori imobiliari care au majorat artificial preţurile apartamentelor oferite la vânzare, invocând motivul creşterii preţurilor materialelor de construcţii. Păi, imobilele respective au fost ridicate cu costuri mult mai mici decât cele prezentate acum! Este o strategie de marketing, fiecare vrea să-şi maximizeze profitul, indiferent de metode”, ne explică interlocutoarea noastră.

Una peste alta, un constănţean care vrea să-şi ridice mult visata căsuţă cu amprentă de 80 metri pătraţi, doar pentru materiale de construcţii trebuie să aibă disponibili aproximativ 50.000 de euro. Mai puneţi la socoteală terenul (200-400 euro/metru pătrat) şi mâna de lucru (15.-20.000 de euro), apoi respiraţi adânc… 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4632 secunde