Ziua Feroviarului, marcată la SRCF Constanţa. 91 de ani de la greva din Atelierele Griviţa

26712
Ziua Feroviarului, marcată la SRCF Constanţa. 91 de ani de la greva din Atelierele Griviţa - 1-1707987553.jpg

Articole de la același autor

Ziua Feroviarului este sărbătorită anual pe data de 16 februarie şi este declarată zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar.

Anul acesta, pe data de 16 februarie, se împlinesc 91 de ani de la greva ceferiştilor din Atelierele Griviţa Bucureşti, revoltă în urma căreia şapte ceferişti au decedat, iar alţi 30 au fost răniţi. Tensiunile sociale au fost provocate de măsurile luate de Guvernul României, în încercarea de a combate efectele marii crize economice mondiale, care a afectat şi ţara noastră la începutul anului 1933.

O măsură nepopulară pe care a luat-o Guvernul român pentru a face faţă problemelor financiare a fost reducerea salariilor muncitorilor cu 25%, iar în cazul ceferiştilor s-a recurs şi la concedieri temporare, astfel că lucrătorii de cale ferată au declanşat greva, pe 16 februarie 1933, care s-a transformat într-o revoltă soldată cu victime în rândul angajaţilor CFR.

„Ziua Feroviarului reprezintă o sărbătoare pentru toţi ceferiştii şi este un bun prilej să le adresez urări de bine şi de sănătate celor pentru care SRCF Constanţa a devenit a doua familie”, a transmis directorul Regionalei CFR Infrastructură Constanţa, Dorin Maer.

Expoziţie de tablouri la sediul Regionalei

Cu ocazia Zilei Feroviarului, joi, 15 februarie, în sediul SRCF Constanţa, a avut loc vernisajul expoziţiei permanente în cadrul căreia sunt prezentate nouă tablouri cu tematică feroviară, realizate de şapte angajaţi din cadrul Regionalei. Este vorba despre artiştii Paula Stanciu, care a pictat tabloul intitulat „Pe firul timpului”, Oana Marcu, realizatoarea lucrării „Podul Anghel Saligny”, Lucian Asaftei, care a pictat tablourile „Mocăniţa” şi „Staţia Feteşti de altădată”, Ionela Tobă, cu lucrarea „Răzbaterea”, Mihaela Roxana Voicu, autoarea lucrărilor „Staţia Costineşti” şi „Peronul unei staţii”, Irina Pelinel, cu tabloul realizat din puzzle, care se intitulează „O plimbare toamna, cu mocăniţa”, şi Gabriela Pîslaru, realizatoarea lucrării „Două paralele şi primăvara”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3762 secunde