Cu zero capturi, Portul Constanţa riscă teribil să devină "atractiv" pentru traficanţii de droguri

14074
7

Articole de la același autor

Trafic de droguri se face de când lumea şi pământul. Şi se va mai face mulţi ani de acum înainte, cu toate controalele şi anchetele realizate de autorităţi. Este un flagel imposibil de stârpit, generator de bani, mulţi bani pentru unii, de moarte sigură pentru alţii. Iar când ai deschidere la mare, portul, indiferent că-i mai mic sau mai mare, că-i din Vest sau din Est, nu are cum să nu fie inclus pe „traseul mărfii”. Constanţa este extrem de vulnerabilă la acest capitol, o recunosc chiar şi autorităţile!

Episodul 1. Vă mai aduceţi aminte de primăvara şi vara lui 2019? Când constănţeni şi turişti deopotrivă descoperiseră… joggingul la plajă? Alergau chipurile pentru sănătate, dar erau cu ochii cât cepele pe pachetele de cocaină, aruncate la ţărm de valurile mării, după o manevră neinspirată a unui traficant, aproape de gurile Dunării. Tone de droguri, în valoare de sute de milioane de dolari, s-au pierdut atunci, în ceea ce a devenit ulterior dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”. Ale cărui ecouri s-au stins treptat, după ce s-a anunţat că reţeaua ar fi fost destructurată.

Episodul 2. Să-l numim generic 00Ţ. Ofiţer de investigaţii, muncă de teren, antidrog. Vara lui 2021. Omul îşi îmbrăţişează soţia, îşi sărută fiica şi porneşte, seara, în misiune. În blugi şi tricou cu palmieri, se infiltrează printre tinerii înfiebântaţi bine la un mare festival de pe litoral. Este şi el cu mâinile-n aer, dar cu ochii ageri scanează împrejurimile. „Prada” e uşor de identificat, mai ales când ai ochiul format. Dar nu consumatorul îl interesează, ci furnizorul de prafuri. Prafuri pentru mama mare! Din marea de oameni, au loc câteva „extracţii”. S-a lăsat cu amenzi, dosare, instanţe. Dar „peştii” cei mari „înoată” în continuare, bine mersi.

Episodul 3. Primăvara lui 2023, sediul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Avocatul Gheorghe Piperea, o somitate în materie de drept, susţine o conferinţă de specialitate, pe subiectul insolvenţă. Extra, ziaristul „Cuget Liber” îi adresează profesorului de drept comercial şi dreptul transporturilor o întrebare referitoare la port, iar prima replică, prima remarcă a acestuia a fost următoarea: „Voi aici, la mal de mare, având port, sunteţi expuşi traficului de droguri, de arme. Este o oportunitate de afaceri, dar şi un blestem, în acelaşi timp!”. Concluziile le trageţi singuri…

Vulnerabili în faţa infractorilor

Aceste trei episoade, alese aleatoriu dintr-o serie impresionantă, sunt extrem de grăitoare şi demonstrează că, la mal de mare, fenomenul traficului de droguri este scăpat de sub control. România nu mai este de mult timp doar loc de tranzit. Marfa rămâne pe teritoriul ţării, pentru că există cerinţă, sunt consumatori, tot mai mulţi, tot mai bogaţi, tot mai… tineri!

În tot acest timp, în portul Constanţa, principala poartă de acces maritim, e linişte. Linişte totală! Nicio captură! Somn, program de voie! Autorităţile admit că există mari probleme, însă, cel puţin până acum, lipsesc cu desăvârşire măsurile concrete şi eficiente.

„Fără îndoială, riscul ca România să fie ţară de import pentru droguri există! Portul Constanţa este una dintre porţile de intrare în Europa, iar la un moment dat, va putea fi probabil targhetată inclusiv de reţelele mari de trafic de droguri”, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, procurorul general al României, Alex Florenţa.

Acesta susţine că a crescut traficul de droguri nu doar la noi în ţară, ci în întreaga Europă şi că există o vulnerabilitate a portului Constanţa în faţa traficanţilor, generată de incapacitatea de verificare a tuturor containerelor care intră în România.

„Trebuie să înţelegem paradigma în care se realizează verificările containerelor care pătrund în general în astfel de porturi. Nu există port în Europa în momentul de faţă care să aibă capacitatea tehnică de a scana şi a verifica fiecare container în parte.

În afară de anumite elemente de risc, situaţie în care se ajunge la o verificare mai amănunţită a unui container, în general, o mare parte a acestor containere ies de sub radar”, a mai explicat procurorul general al României.

Mai mulţi poliţişti, mai mulţi procurori

Alex Florenţa a invocat şi schemele subdimensionate de personal, realitatea zilei, cu tot mai mulţi consumatori de droguri în ţara noastră, demonstrând că este nevoie de mai mulţi procurori şi poliţişti care să lupte împotriva reţelelor de crimă organizată.

„Cred că trebuie dezvoltat sistemul de scanning. Este o problemă pe care portul Constanţa a avut-o de mult timp. De asemenea, România trebuie să ratifice convenţia de monitorizare a containerelor, pentru că aici am avut o deficienţă o lungă perioadă.

Şi trebuie o prezenţă mai bună a organelor de poliţie în portul Constanţa pentru a putea monitoriza mai bine fenomenul. În general, la nivelul crimei organizate şi a traficului de droguri, schemele de personal sunt subdimensionate atât la nivelul parchetului, cât şi al organelor de poliţie”, a punctat Alex Florenţa. 

Comentează știrea

0Zero Informatie Consistenta
22 martie

0Zero, mai exact precizat. Adica, intuitiv cit ar fi ilegalitatea "estimata" azi ? 100kg, 1 tona, 10 tone pe an ? Ipotetic ca din 100kg nu gasesti nimica, asta e povestea cu acul si iarba. [ cantitate mica si ca e oarecum "in limite", ca gaseti greu ]. E bine sa ai 1000 tone si tu capturezi 1 tona, adica 1 la mie ? [ aici e incompetenta ]. Tehnic undeva poate la minim 80% din trafic capturat !!! Cu 0Informatie relevanta putem cert sa afirmam : " Dragi Infractori, vedeti si de ala cu blugi si tricou cu palmieri sa iasa statistica perfect !!! si profitul maximizat !!! "

Adi
22 martie

Portul Constanta este ...... riscat de mult timp.

Metode de prindere a infractorilor
22 martie

[ container , major ] ca nu trebuie sa ajunga in tara ! [ la frontiera, acolo trebuie majoritatea ]. Ca mai scapa un plic, plingaciosul de prieten cu blugi si tricou cu palmieri [ ca fiecare pe unde are cunostinte, mai povesteste ca e greu si la ei ... adica e normal la noi plinsul ] si mai gasete juma de plic. Per ansamblu din prezentare ar fi dezastru : [ nici bani de paza cum trebuie la granita si nici echipamente suficiente ] si nici pe pinda [ aia care scapa !!! ] Se incadreaza si aici pe specificul Romaniei, ca de cu lipsuri peste tot de cind lumea si pamantul dupa Decebal [ atunci era plin de bogatie !!! peste 1000 zile de petrecere cu bautura, fete frumoase dacice toate pure si neprihanite, etc ... si mai departe s-a format poporul roman plin de plingaciosi ]

recompensa [ pedeapsa ]
22 martie

Unii mai democrati au metoda buturuga, acolo pe loc ! [ gata ] Mai incearca !

Tipuri de Narcotice
22 martie

Pe plingaciosul de prieten, cu blugi si tricou cu palmieri trebuia sa-l fi intrebat si ce narcotice a gasit ? Asa putina marihuana, pai asta e legala la felinar rosu ! Trebuia procedat similar cu somitatea, unde acelasi raspuns l-ati fi obtinut cam de la oricine de pe trotuar. [ adica 20 lei sau echivalentul 1bon de masa ]. "Iarna e si frumoasa dar si pacatoasa ca depinde cit nimge !" . Si legalizarea de narcotice lejere intr-un cadru organizat cu felinar rosu linga au rolul lor [ e firea umana, ca desi poate e cu risc sau imoral, tot mai bine e intr-un cadru organizat decit la trotuar sau plic cu praf de soareci !!! Vinzatorul infractor e si parsiv ca iti ia 1000$ pe plic dar nu iti da narcoticul iar combinatia vinduta poate ... ]

Felinar Rosu cu Moralitate
22 martie

Felinarul are dublu rol poate sa fie si moral si imoral. Adica, dupa ce duci frumoasa seara acasa [ ca e onorabila si nu te poate invita asa la frunza fara hartie de calitate ], mergi spre casa si tentatia de felinar rosu [ ca desi parintii fetei au platit restaurantul si bonul tau de masa il dai de pomana la o batranica ]. Si cu drogurile la fel, ceva minte trebuie ca tentatie e plin de ! Fara multi consumatori si sa fi platit cu multi $$$ sa testezi drogul, tot nu accepti, plus cadrul legal [ de buturuga trebuia sa intrebati la onorabila ! Raspunsul ar fi fost ca pe cadrul democratic, doar libera alegere cu sprijinul majoritatii poate pune buturuga din nou pe un loc inaltator si plin de lumina ] Cadrul mai larg si asta conteaza [ riscurile consumului bine stiute de populatie, alternative morale la drog, etc ... cit e procentual din fondurile de droguri alocat ??? ]

Charlotte parker
25 martie

Numele meu este Charlotte Parker. Viața mea s-a întors!!! După 2 ani de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am avut chef să pun capăt, aproape că m-am sinucis pentru că ne-a părăsit când viața noastră începea să aibă sens. Am fost dezamăgit emoțional în tot acest timp. Datorită unui vrăjitor numit Dr.Ogaga Kunta, l-am cunoscut online. Într-o zi credincioasă, în timp ce răsfoiam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre acest vrăjitor. Unii oameni au mărturisit că și-a adus fostul iubit înapoi, alții au mărturisit că poate face o vrajă pentru a opri divorțul și, de asemenea, pentru a obține un loc de muncă bine plătit și așa mai departe. îl puteți contacta și pe adresa sa de e-mail ([email protected]). El este uimitor, am întâlnit și o mărturie specială, era despre o femeie pe nume Vera, ea a mărturisit despre cum și-a adus înapoi fostul iubit în mai puțin de 2 ani. zile, iar la sfârșitul mărturiei ei a renunțat la e-mailul lui. După ce am citit toate acestea, am decis să încerc. L-am contactat prin e-mail și i-am explicat problema mea. o săptămână mai târziu, soțul meu s-a întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și suntem și mai fericiți ca oricând. Dr ogaga Kunta ești un bărbat talentat și nu mă voi opri din a-l publica pentru că este un om minunat. Dacă aveți o problemă și sunteți în căutarea unui vrăjitor real și autentic, încercați-l oricând, el este răspunsul la problemele dvs. din nou adresa lui de e-mail este ([email protected]) el este cel mai bun vrăjitor care vă poate rezolva problemele. 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare 6) Vrăji de despărțire 7) soluție finală pentru ejaculatoină rapidă [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6636 secunde