Cine va fi noul secretar general al Organizației Maritime Internaționale

264
Cine va fi noul secretar general al Organizației Maritime Internaționale - cinevafisecretarulgeneralkitackl-1448469282.jpg

Articole de la același autor

• Ovidiu Cupșa conduce delegația României la Adunarea Generală a IMO


La Londra a început cea de-a 29-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Maritime Internaționale (IMO). Sunt prezenți peste 1.000 de delegați din statele membre, precum și reprezentanți ai unor organizații guvernamentale și non-guvernamentale internaționale.


Delegația României este condusă de Ovidiu Cupșa - directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV. Alături de el participă Ciprian Plăcintă (CERONAV), Alexandru Mezei (Autoritatea Navală Română), Răzvan Gabriel Trandafir (ANR), Mihaela Măchiță (Ministerul Transporturilor), Florentina Irimescu (ANR), Laurențiu Constantin Rădu-lescu (Ministerul Transporturilor), Monica Dănălache (Ambasada României în Marea Britanie și Irlanda de Nord).


Sesiunea a început pe 23 noiembrie și se va încheia pe 2 decembrie 2015. Ordinea de zi cuprinde alegerea președintelui, a consiliului adunării generale IMO și a conducerii comitetelor IMO, decernarea premiilor maritime internaționale, precum și dezbaterea unor teme precum: strategia IMO; statutul Convenției IMO; relația IMO cu alte organisme mondiale. În discursul de deschidere, Koji Sekimizu - secretarului general al IMO a amintit câteva dintre realizările majore ale organizației în perioada 2014 - 2015. Adoptarea Codului Polar ca reglementare obligatorie este o piatră de hotar istorică în efortul IMO de a proteja navele, navigatorii și pasagerii în mediul dur al apelor din jurul cei doi poli și precum și de a proteja însuși mediul fragil, a spus Sekimizu.


O altă realizare este adoptarea noului cod obligatoriu pentru navele alimentate cu gaze și alți combustibili ușori (Codul IGF). În domeniul mediului, intrarea în vigoare a Convenției privind managementul apei de balast a fost extrem de aproape. Condiția privind numărul necesar de state care au ratificat convenția a fost îndeplinită, rămânând să fie îndeplinită și cea privind tonajul total al flotelor. În ceea ce privește Convenția ONU privind schimbările climatice (COP 21), Sekimizu a subliniat că IMO a fost singurul loc de dezbatere detaliată și singurul organism care a adoptat măsuri tehnice și operaționale în transportul maritim internațional.


Mandatul actualului secretar general se încheie pe data de 31 decembrie 2015. Aduna-rea generală a fost invitată să aprobe decizia consiliului IMO de a-l alege pe Kitack Lim (Republica Coreea) ca succesor al lui Sekimizu. Kitack Lim este, în prezent, președintele Autorității Portului Busan. El a fost reprezentantul permanent al Coreei de Sud la IMO din 2006 până în 2009 și a fost președinte al sub-comisiei pentru implementarea Convenției privind Statul de Pavilion între 2002 și 2004.


IMO s-a înființat în 1948 și include 171 de state membre și 3 state cu statut de membru asociat. România a devenit membru al organizației pe data de 20 martie 1965.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Mai 2015
Stire din Economie : La mulți ani CERONAV!
Joi, 28 Mai 2015
Stire din Economie : CERONAV, la ceas aniversar
Pagina a fost generata in 0.7456 secunde