X

Constănţenii economisesc. Depozite bancare, titluri de stat sau investiţii în imobiliare?

2558
6
Constănţenii economisesc. Depozite bancare, titluri de stat sau investiţii în imobiliare? - finante-1724427775.jpg

Articole de la același autor

Dacă ne uităm cu atenţie la ce automobile circulă pe marile bulevarde, la şantierele deschise în mai toate cartierele unde se construiesc blocuri sau la „foiala” din mall-uri, nu putem trage decât o singură concluzie: constănţenii au câte ceva prin conturi, iar o bună parte dintre ei se gândesc şi la economisire. Care să fie însă cel mai bun instrument: depozitul bancar, titlurile de stat, investiţiile în imobiliare, scule sau bijuterii de aur?

Aţi câştigat la loto sau mătuşa Tamara a închis ochii şi i-aţi moştenit toată averea? Lucraţi într-un sistem corporatist şi aveţi un venit peste mediu, care vă permite să duceţi un trai fără griji? Oricare dintre aceste variante este fericită, însă un om echilibrat se gândeşte nu numai la prezent, ci şi la viitor. Să-ţi asiguri viitorul, al tău, al copiilor, al familiei!

Sunt constănţeni cărora, după achitarea obligaţiilor lunare, le mai rămân bani frumoşi în buzunare, astfel că îşi permit să şi economisească. Iar la acest capitol, există o gamă variată de soluţii. Bani să fie!

Randamente diferite

În cazul în care optaţi pentru varianta clasicului depozit bancar, trebuie să ştiţi că, în general, băncile oferă dobânzi relativ similare, diferenţele spectaculoase fiind din start excluse, indiferent de moneda aleasă.

Astfel, CEC Bank oferă dobânzi de 5,7% pe an (online) la lei, 3,3% la dolari şi 2,40% la euro, Alpha Bank - 5,5% la lei, 3,30% la dolari şi 2,5% la euro, în timp ce BRD vine pe piaţă cu 5% la lei, 3,25% la dolari şi 2,5 la euro.

Mai avantajoase sunt titlurile de stat Tezaur cu maturităţi de unul şi trei ani, cu dobânzi anuale de 5,80%, respectiv, 6,60%. În plus, titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

„Primul lucru pe care îl recomand constănţenilor care doresc să-şi deschidă un depozit bancar este acela de a se informa foarte bine în prealabil, să discute cu un reprezentant al băncii, pentru că fiecare instituţie are şi oferte speciale, instrumente personalizate pe nevoile fiecăruia.

În foarte multe dintre situaţii, depozitul bancar are rol de protecţie socială, o «plasă de protecţie» prin care constănţenii îşi pun bani albi de-o parte pentru zile negre. La sume relativ mici, de ordinul miilor de lei, câştigurile sunt modice, însă lucrurile se schimbă radical atunci când vorbim despre depozite de zeci sau sute de mii de euro.

În cazul Programului Tezaur, chiar zilele trecute am înregistrat un caz în care un român a cumpărat atât de multe titluri de stat, încât încasează o dobândă de aproximativ 350.000 de euro pe lună. Decât să se avânte în afaceri, să aibă bătăi de cap cu personal, furnizori, taxe, impozite şi controale, omul a optat pentru această variantă, care îi aduce un venit bun şi mai ales sigur”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, prof. Dorina Nuţescu, expert financiar.

Dezavantajul investiţiei în imobiliare

Marea „dragoste” a constănţenilor cu venituri peste medie o reprezintă însă investiţia în imobiliare. În special navigatorii, care au mai puţin timp de petrecut acasă şi nu riscă să îşi lase afacerile pe mâna altcuiva, aleg varianta achiziţiei de imobile (apartamente, case, spaţii comerciale), pe care de cele mai multe ori la închiriază sau le vând la un moment dat.

„Investiţia în imobiliare vine cu dezavantajul sumei mari necesare în startul proiectului. Nu toată lumea dispune de, să spunem, 100.000 de euro, e greu să strângi aceşti bani şi să îi blochezi rapid. În schimb, apartamentul respectiv produce în timp bani din chirie, iar când apare o ofertă bună de vânzare, profitul este şi mai mare.

Piaţa spaţiilor comerciale este, la ora actuală, saturată, în sensul că există o ofertă mult mai mare decât cerere. Cine îşi bagă banii în aşa ceva trebuie să fie foarte atent la multe detalii, la poziţionare, la vad, la tipul de activitate ce urmează a se desfăşura acolo”, explică interlocutoarea noastră.

Varianta afacerii de familie

La final, am lăsat investiţia în scule, în propria afacere de familie. Nu-i deloc întâmplător, pentru că, într-o ţară în care producţiei i se acordă o importanţă minusculă, în detrimentul consumului, tot mai puţini constănţeni iau în calcul această variantă.

„Care e rolul depozitului bancar, al instrumentelor de economisire? Acela de a asigura vremurile viitoare. Eu îmi învăţ elevii să investească în ei, iar când vor fi mari, pe picioarele lor, după ce vor acumula experienţă în corporaţii sau firme mari, să îşi dezvolte ulterior propria afacere. Un instalator, un tâmplar, un electrician, un tehnician dentar - asta pentru a da doar câteva exemple de meserii -, dacă îşi adună scule şi se dezvoltă treptat are viitorul asigurat.

Iar dintre multiplele avantaje, cel mai important este acela că afacerea o poţi lăsa moştenire sau o poţi vinde la cheie, la un moment dat”, a mai spus expertul financiar. 

Comentează știrea

[Unii] "Constănţenii economisesc" si citi ?
24 august

Subiect pt. alt articol ! Pe statistica la [ bogatie ] x [ saracie ] pe Cta. cum e ? Unii la pet-uri, altii cu economisirea, altii cu afaceri ... altii pe alte meleaguri ca ultima alternativa ! Alta vorba veche imediat pe democratie putin dupa "carton, caritas si miliard $$$". Clasa de mijloc, avem asa ceva ? si ponderea ! Pe repartitie "normala ar fi" : [saracie : 5-10%][ clasa de mijloc : 85-90%][plini de cascaval : 5-10%]. Pe Cta. care e imaginea reala ? [ si comparativ cu Romania sau marile orase ? ] Intrebari vechi de minim 20si anisori si mereu relevante pe cadrul de piata !

[Clasa de Mijloc ] x [ min. 1000euro net de sot sau undeva la 2000euro net de familie ]
24 august

Cam asa ar trebui o clasa de mijloc raportat la conditiile de azi ! Pe calcule oricum vine pe interval ceva dar una e 500euro per 90% [ sau 1000e per familie ] si ala e 1000euro per sot [2000euro per familie]. Categoria [500e] e ceva putin peste saracie si nu e clasa de mijloc. Pe cascaval cu $$$ mereu discrepate mari chiar cu clasa de mijloc, dar doar cei abili, privilegiati sau carton magic ! Statistica de Judet ce spune ? si aia de Tara ? Si de aici plin de subiecte pt. rubrica economie si cit se poate de actuale, si de interes. Asta si prin alt fapt de statistica, adica e pt. cei multi !

Răspuns la:
Adăugat de : [Unii] "Constănţenii economisesc" si citi ?, 24 august
Subiect pt. alt articol ! Pe statistica la [ bogatie ] x [ saracie ] pe Cta. cum e ? Unii la pet-uri, altii cu economisirea, altii cu afaceri...
[22 August 2024][ "Explozie" la bănci! Criza bate la ușă, românii se împrumută pe bandă rulantă! ]
24 august

Si pe cine sa credem pe dna. Jurnalist sau rubrica Economie ? Sau poate pe Cta. e altfel decit in Tara ? Reformulat, ca articol : "Constănţenii economisesc ..." e "bine pe continut" sau poate in sens tehnic de prezentare a formelor de economisire si investitii, dar citi constanteni ? E esential, ca asa dupa plinsete cam multa saracie si prin Cta. ! Alt aspect, intuitiv 80% din romani toti cu rate la banci !Si mai vorbim de economisire si investitii pt. cei multi sau "clasa de mijloc"?

Răspuns la:
Adăugat de : [Unii] "Constănţenii economisesc" si citi ?, 24 august
Subiect pt. alt articol ! Pe statistica la [ bogatie ] x [ saracie ] pe Cta. cum e ? Unii la pet-uri, altii cu economisirea, altii cu afaceri...
[Titlu] "Constănţenii economisesc..."
24 august

Daca nu ai majoritatea constantenilor sau macar o categorie importanta minim 20-30% din, atunci titlul e doar un fals fara nici o legatura cu conjunctura Constantei. Ca o fi poate undeva sau max. 10% poate care mai pot sa economiseasca adica poate categoria cascaval mult si putinii norocosi din "clasa de mijloc" ! E bine sa sti si partea tehnica pe optiunile de economisire si investitii dar esenta ! Citi constanteni economisesc, si cit pe luna/an ?

"Banii de pe alte meleaguri" sau "Investitiile constantenilor cu bani straini"
24 august

Alt aspect sau subiect de rubrica. Asa e cadrul democratic si realitatea Romaniei ca unii/multi aleg prin Strainatate si trimit banii acasa. Familii cu 1sot pe exterior si cel de acasa cu toate responsabilitatile cu planuri investitionale ! [ ... fiecare cum stie ori coafor, oja, tigari, alcool ... ] sau [ casa mai mare, mobila, masina mai adecvata, educatie pt. vrednicii, etc ] Plus, cel de acasa doar de casa ca poate ar vrea si venit pe munca propriuzisa dar realitatea orasului ... [ nu e alternativa si mai bine cu chibzuinta ]. Tehnic era deflacarea pe surse de investitii["provenienta banilor"] si realitatea de azi cam confirma si intuitiv ! Chiar si inceputul artiolului : "Dacă ne uităm cu atenţie la ce automobile circulă pe marile bulevarde", pai doar unii in 5-10% si poate mai multe de $$$ per/persoana. Nu e chiar asa ca e pt. toti ce se vede asa la adidas ! Mai degraba poate transformarea orasului in Zona De Privilegiati ca nu e pt. cei multi tot ce-i scump si stralucitor ! Statistica, de acolo cea mai buna imagine ... la adidas chiar calitate buna dar e doar asa de clasele primare si atit !

realitatea Constantei din jurnal
24 august

Doar articolele de luna asta : pensionari, politie, pet-uri, marinari, santier,medici, bani de rechizite pt. copiii orasului, taxe mai mari de la noii alesi, triplu loc de parcare ... etc-etc ! Si e bine asa pt. cei multi ? Sau de unde banii de investitii pt. cei multi daca lacrimi amare de peste tot ? Sint si categorii ca o mai fi pe pile-relatii pe la stat, ceva firme private care merg pe principii bune, ceva investitii straine, ceva bani din Capitala sau exterior, dar nu e pt. majoritate sau 50% [ asta doar intuitiv ]. Cite corporatii serioase are Cta si ce salarii sint acolo ? [ ca unii dar citi si fara statistica e doar "adidas" ]. Chiar pe rubrica economie ca unii vind afacerea, ca nu-i clienti, profit ! Plus, plin de incompetenta peste tot ! E asa de paradis pt. cei multi Constanta sau 50% ? Personal, as dori sa fie asa frumos cum e pe articol ... dar asta nu e imaginea mea despre Cta. de azi !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9412 secunde