Consultare publică privind revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic

165
Consultare publică privind revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic - fondconsultarepublicafarmaceutic-1632936035.jpg
Comisia Europeană a publicat o consultare publică privind revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic. Acesta este ultimul pas către o reformă ambițioasă, astfel cum s-a anunțat în Strategia farmaceutică pentru Europa în noiembrie 2020.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Astăzi facem un pas important în direcția reformării legislației UE în domeniul farmaceutic până la sfârșitul anului viitor. Un cadru de reglementare pentru produsele farmaceutice care să fie modernizat și adecvat scopurilor urmărite este un element esențial al unei puternice uniuni europene a sănătății și are o importanță majoră în abordarea numeroaselor provocări cu care se confruntă acest sector. Fac apel la toți cetățenii interesați și la toate părțile interesate să ne ajute să elaborăm normele UE pentru viitor, astfel încât să răspundem nevoilor pacienților și să menținem caracterul inovator și competitiv al industriei noastre la nivel mondial.”

Consultarea, care se va desfășura timp de douăsprezece săptămâni, până la 21 decembrie, va colecta opiniile atât ale publicului larg, cât și ale părților interesate, pentru a sprijini evaluarea revizuirii legislației farmaceutice a UE și a impactului acestei revizuiri.

De la adoptarea strategiei, Comisia a lucrat la o serie de acțiuni în strânsă cooperare cu autoritățile statelor membre, cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu organizații ale părților interesate. O acțiune emblematică majoră este revizuirea legislației generale în domeniul farmaceutic, care este preconizată să se încheie la sfârșitul anului 2022 și care este susținută și de un studiu în curs de desfășurare. Alte acțiuni emblematice ale strategiei se axează pe evaluarea tehnologiilor medicale, pe spațiul european al datelor privind sănătatea, pe legislația privind bolile rare și medicamentele pentru copii și pe consolidarea continuității și securității aprovizionării cu medicamente în UE.

Actuala consultare publică lansată abordează în special următoarele teme:

- performanța legislației UE în domeniul farmaceutic;

- existența unor nevoi medicale nesatisfăcute;

- stimulente pentru inovare;

- rezistența la antimicrobiene;

- adaptarea la exigențele viitorului a cadrului de reglementare pentru produsele noi;

- îmbunătățirea accesului la medicamente;

- competitivitatea piețelor europene pentru a asigura medicamente la prețuri accesibile;

- lărgirea spectrului de indicații al unor medicamente;

- securitatea aprovizionării cu medicamente;

- calitatea și fabricarea medicamentelor;

- provocările de mediu.

Ultima revizuire cuprinzătoare a legislației generale în domeniul farmaceutic a fost prezentată în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci, au apărut schimbări societale și științifice, precum și noi domenii de preocupare, cum ar fi rezistența la antimicrobiene, provocările de mediu și penuria unor medicamente. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4831 secunde