Criza românească, luată la bani mărunți

373
Criza românească, luată la bani mărunți - c71f89e8c8afa316ebade3f07fa04899.jpg

Articole de la același autor

Criza economică din zilele noastre a născut multe controverse și dezbateri aprinse. A fost și cazul întrevederii de ieri, organizate de BCR, între politicieni, bancheri, universități și mediul de afaceri de la nivel local.
Criza nu produce doar efecte negative în economie, conform viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău. "Criza a adus și lucruri bune în economie. Agenții economici se asociază și își adună forțele pentru a face față efectelor adverse, apelează la consultanți profesioniști și, cel mai important, au început să lucreze cu băncile. În plus, criza face bine sectorului bancar. Băncile au o ofertă mult mai diversificată, iar calitativ, produsele bancare sunt mai competitive", a declarat, la întrunire, Decebal Făgădău.
Și rectorul universității "Andrei Șaguna" este de aceeași părere. "Criza va aduce bunele practici în economia românească. Ofertele gen "creditul doar cu buletinul" au dispărut, practic am revenit cu picioarele pe pământ. Oamenii, în același timp, au devenit mai responsabili și se gândesc de două ori înainte de a cheltui", a precizat Aurel Papari.
Totuși, efectele negative nu au fost ocolite de invitații prezenți la întrunire. "Pe de altă parte, în administrație, investițiile mari sunt blocate. Proiecte există, dar din păcate, nu avem bani. Este foarte greu, în actualele condiții, să obții finanțare, cofinanțare sau prefinanțare de la băncile din România", a explicat viceprimarul Constanței.
"Din punctul meu de vedere, criza este dureroasă. Eu, ca sindicalist, văd cum dispar locurile de muncă. Fondul de șomaj riscă să fie cheltuit înainte de termen, veniturile la bugetul asigurărilor sociale și sănătate au scăzut, iar presiunea pe bugetul de stat a crescut considerabil în ultima perioadă", a afirmat deputatul constănțean Matei Brătianu.
Politicianul a acuzat programele anticriză ale statului. "Odată cu intrarea în vigoare a programului de reabilitare termică a locuințelor, prețurile lucrărilor de reabilitare au crescut de șapte - opt ori. Constructorii ar trebui să se roage de primării să le dea de lucru, mai ales în această perioadă, când nu prea mai există cerere. Programul "Prima Casă" nu aduce un plus-valoare, nu creează locuri de muncă. Practic îi îmbogățim pe cei care au investit anii precedenți în locuințe", a mai declarat Matei Brătianu.
Nici reprezentanții BCR n-au scăpat de acuzele celor prezenți. Bancherii nu au acționat pe post de consultanți profesioniști și au căutat să dea cât mai multe credite, în ciuda unui grad mare de risc. Companiile mari, clienți fideli ai băncii de peste zece ani de zile, întâmpină dificultăți și nu mai pot accesa credite, deși au garanții.
"Educația financiară până în prezent s-a făcut sporadic. Ultimii ani ne-au arătat că nu avem răbdare cu rezultatele. Dacă anul trecut, totul era realizabil și clientul negocia aproape unilateral cu banca, în 2009, lucrurile s-au schimbat. Calculele nu au fost făcute pe baze reale", a răspuns George Filip, directorul pe sectorul de corporate al BCR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 10 Iunie 2009
Stire din Economie : Un sfat de criză
Pagina a fost generata in 1.7786 secunde