Cum se elaborează legea salarizării bugetarilor

264
Cum se elaborează legea salarizării bugetarilor - cumseelaboreazalegea-1453402064.jpg

Articole de la același autor

Potrivit reprezentanților Blocului Național Sindical, pe data de 19 ianuarie 2016 a avut loc prima ședință a grupului de lucru care va elabora proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ministrul muncii a prezentat situația generală, angajamentul personal, dorința de realizare a unei legi care să rezolve cele șase probleme identificate în memorandumul semnat cu sindicatele, precum și alte aspecte la nivel de intenții și principii.


În cadrul grupului, reprezentanților confederațiilor sindicale li se atribuie același rol ca și reprezentanților ministerelor. Grupul de lucru va beneficia de toate informațiile necesare, de o deschidere și transparență maximă din partea instituțiilor guverna-mentale. Trebuie precizat faptul că nu se intenționează acordarea unor creșteri de salarii în procente egale pentru toate funcțiile. Cei ce au salarii la nivelul maxim din grilă sau chiar au depășit acest nivel vor rămâne pe loc până când toți ceilalți salariați vor ajunge la un salariu corespunzător funcției pe care o ocupă. 


Un rol foarte important îl au ministerele, prin propunerile pe care la vor face și argumenta în susținerea unei salarizări favorabile propriilor angajați. S-a mai vorbit despre restructurarea sistemului public cu referire la numărul optim de angajați, în special din administrațiile locale și centrale, afirmație care induce ideea disponibilizărilor. Punctul de plecare al viitoarei legi este proiectul inițiat de ex-ministrul Rovana Plumb. Salariile actuale în plată nu vor fi tăiate. Bugetul pentru cheltuieli cu salariile este de 57,3 miliarde de lei pentru 2016, de 59 miliarde de lei pentru 2017, de 61,5 miliarde de lei pentru 2018 și de 64,4 miliarde de lei pentru 2019. Creșterea medie anuală este de câteva procente, iar cea totală, de circa 10%.


Ministerele vor transmite criteriile de performanță, grupul de lucru urmând să le coreleze cu matricea salarială. Viitorul sistem de salarizare ar trebui să stimuleze performanța.


Grupul de lucru va trebui să lucreze în ritm accelerat și să-l finalizeze până în luna martie 2016, Guvernul intenționând ca legea să fie adoptată în luna mai. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Decembrie 2015
Stire din Economie : Cine mai crede în sindicate?
Vineri, 11 Decembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Bugetul SIE, avizat favorabil
Pagina a fost generata in 1.513 secunde