Finala Olimpiadei de sănătate și securitate în muncă, din SNC

281
Concursul de sănătate și securitate în muncă, inițiat de Sindicatul Liber al Navaliștilor și organizat în colaborare cu echipa managerială a Șantierului Naval Constanța a împlinit 10 ani de la prima ediție. Ieri, a avut loc faza finală a întrecerii, la care au luat parte 23 de concurenți.


"Am lansat această inițiativă în urmă cu un deceniu, odată cu privatizarea societății. Este o competiție care pornește de la nivel de formație. La ediția din acest an a fost cuprins și personalul tehnic și administrativ. Interesul nostru, al sindicatului, este ca toți lucrătorii să fie implicați în acțiunile de creștere a securității și sănătății în muncă" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Dede Perodin, președintele Sindicatului Liber al Navaliștilor.
 "În etapa de masă s-au înscris circa 1.000 de lucrători, din toate sectoarele. Primii trei clasați din fiecare formație sau serviciu au participat la faza pe atelier (departament).  În final, la etapa pe șantier participă ocupanții primelor trei locuri din fiecare atelier" - a precizat Marian Dumitra, coordonatorul serviciului intern de prevenire și protecția muncii, un specialist cu mare experiență în acest domeniu.
Care sunt efectele acestei competiții? "Dacă ne referim la securitatea în muncă, trebuie să precizăm că în anii 2011 și 2012 nu am avut niciun accident grav. Au fost doar câteva accidente ușoare, cauzate de neatenția lucrătorilor" - a afirmat Dumitra.
Din comisia de organizare a acestei "Olimpiade a sănătății și securității în muncă" fac parte: Dede Perodin, Marian Dumitra, Marian Cocor - președintele comisiei, din partea SLN, Constantin Pușcașu și Ainur Ferat.
Rezultatele concursului vor fi cunoscute astăzi. Primii trei clasați vor fi premiați după cum urmează: locul I - 1.400 lei; locul II - 1.000 lei; locul II - 600 lei. 
Chiar dacă nu au ajuns pe podiumul final, toți participanții la această 
întrecere sunt câștigători și merită felicitări pentru responsabilitatea de care dau dovadă față de viața proprie și a colegilor lor. Cel mai valoros premiu pentru fiecare dintre ei îl constituie faptul că, în fiecare zi, se întorc acasă, de la muncă, sănătoși.
Cititorii mai tineri, care nu au prins acele vremuri, trebuie să știe că în perioada 1975 - 1990, la locurile de muncă din șantierele navale românești se putea vedea un afiș cu un copil, care își îndemna tatăl să poarte casca de protecție, spunându-i: "Vreau să te întorci sănătos de la muncă!"  Dar în ciuda îndemnului copilului, n-a existat navă de mare tonaj construită în România la care să nu se înregistreze cel puțin un accident mortal. 
În prezent, numărul accidentelor de muncă grave din industria navală românească s-a redus până aproape de dispariție. La aceasta au contribuit investițiile în noile tehnologii, care au redus riscul de accidente, dar și accentul pus pe pregătirea lucrătorilor. 
În perioada 4 - 11 noiembrie 2012, va avea loc faza națională a competiției, într-o locație de pe Valea Prahovei. Organizatorul este Federația Sindicatelor Libere "Metal". Vor participa primii trei clasați din 15 sindicate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2597 secunde