Finanțarea pentru IMM-uri există. Sunt pregătite să o acceseze?

232
1

Articole de la același autor

Interesul agenților economici constănțeni pentru finanțările din fonduri guvernamentale și europene este foarte mare, drept dovadă audiența de care s-a bucurat întâlnirea pe această temă organizată vineri, 3 iulie 2015, la Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Circa 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai unor instituții de învățământ superior au luat parte la întâlnirea cu Anca Laura Ionescu, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Față în față cu Laura Ionescu

Oaspetele a făcut o trecere în revistă a câtorva teme de interes major:

- Strategia guvernamentală pentru sprijinirea sectorului IMM și îmbunătățirea mediului de afaceri - ORIZONT 2020;

- Programul Româno - Elvețian pentru IMM-uri;

- Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri;

- Legea privind stimularea investitorilor individuali business angels;

- Proiectul de lege privind mediatorul de credite pentru IMM;

- Proiectul de lege privind finanțările participative (Crowdfunding);

- Programele cu finanțare de la bugetul de stat;

- Programul România HUB.

Anca Laura Ionescu a anunțat că Programul "Start" pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului la finanțare a înregistrat peste 1.000 de înscrieri și că, în curând va fi lansat Programul "Comerț". Acesta este destinat dezvoltării și modernizării activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață.

Trebuie spus că reuniunea de la Constanța face parte dint-un ciclu de întâlniri cu mediul de afaceri, care a început în luna aprilie. Conducerea ministerului este interesată să informeze agenții economici asupra măsurilor de stimulare și politicilor de susținere a economiei, dar să și primească propuneri de îmbunătățire a climatului economic.

În urma semnalelor primite din economia reală, ministerul a inițiat o serie de proiecte de acte normative menite să îmbunătățească schemele de finanțare și să reducă birocrația ajutoarelor de stat. În prezent, se lucrează la proiectul înființării unui fond de garantare a riscurilor pentru IMM-uri.

Întrebată de ce s-a irosit jumătate de an cu lansarea programelor de finanțare, secretarul de stat a dat următoarea explicație: pe de o parte, s-a pierdut timpul cu studiile de oportunitate, iar pe de altă parte, există un blocaj la Ministerul Finanțelor Publice, care eliberează sumele alocate programelor cu țârâita. În fiecare lună.

Participanții la discuții au ridicat probleme extrem de variate. Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a semnalat următoarea anomalie: microîntreprinderile, cu doi-trei angajați, sunt obligate de o serie de instituții ale statului, printre care și Ministerul de Interne, să îndeplinească aceleași condiții ca și firmele mari, iar sancțiunile sunt la fel de mari pentru toate firmele, indiferent de dimensiunea lor.

Referindu-se la controalele efectuate de ANAF, Jugănaru a afirmat că CCINA nu este împotriva lor, ci împotriva abuzului de controale.

În privința evaziunii fiscale, el și-a exprimat opinia că toți agenții economici trebuie să contribuie la combaterea ei, dacă vor ca impozitele să scadă și povara lor să nu fie suportată doar de cei buni-platnici.

Unii dintre reprezentanții mediului de afaceri au solicitat informații despre programe și posibilitatea de a obține finanțare pe anumite proiecte (precum achiziția de aparatură medicală și spații pentru derularea afacerilor), alții au semnalat necazurile întâmpinate în derularea proiectelor pentru care au obținut finanțare. Reprezentanta Universității "Ovidius" s-a plâns de lipsa de interes a IMM-urilor constănțene pentru înființarea unor clustere pe proiecte de cercetare-dezvoltare.

În loc de concluzii

Mă voi opri aici cu prezentarea, pentru a face câteva observații. În primul rând, trebuie subliniată preocuparea susținută a CCINA pentru informarea IMM-urilor în privința oportunităților de finanțare a afacerilor, aceasta fiind cea de a doua reuniune organizată în decurs de o săptămână, după cea cu reprezentanții Bursei de Valori București.

În al doilea rând, cred că dezbaterile de acest gen ar trebui să fie ceva mai aplicate, cu o tematică mai restrânsă, pentru a fi mai eficiente.

În al treilea rând, se constată că, în general, cei ce participă la aceste întâlniri vin nepregătiți. Mulți dintre ei nu pun întrebări, nu ridică probleme, nu își iau notițe, de parcă ar fi la spectacol. Ar fi trebuit să profite de ocazie pentru a-i pune în brațe secretarului de stat liste de probleme de rezolvat și de propuneri. Eu am mari îndoieli asupra rostului și beneficiile participării acestor reprezentanți ai IMM-urilor la asemenea dezbateri. 

Comentează știrea

CAEN
17 septembrie 2015
CAEN

Cod CAEN Pro https://itunes.apple.com/us/app/codcaenpro/id998084360?mt=8

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.582 secunde