George Niculescu: "Pentru a face performanţă în sistemul energetic, avem nevoie de oameni bine pregătiţi"

1096
George Niculescu:

Articole de la același autor

Sistemul energetic s-a transformat fundamental, iar în prezent este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecţia consumatorului, a declarat, în cadrul festivităţii de aniversare a 25 de ani de activitate a instituţiei, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), constănţeanul George Niculescu.

„Din 2024, avem un număr impresionant de participanţi la piaţă, fie că vorbim de furnizori sau de producători, lucru care ne indică că piaţa românească este una consolidată în momentul de faţă. Sistemul energetic s-a transformat fundamental. Este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecţia consumatorului.

Acum 25 de ani, noi nu ne-am fi putut imagina că un consumator casnic îşi poate produce energia de care are nevoie şi să-şi livreze surplusul în reţelele de distribuţie. Iată că astăzi acest lucru nu doar că este posibil, dar acest fenomen atinge valori impresionante, pentru că vorbim de un număr de prosumatori de aproximativ 137.000 cu o capacitate instalată totală de 1.774 de megawaţi”, a spus George Niculescu.

Acesta a afirmat că orice investitor serios care respectă cerinţele de licenţiere impuse de ANRE nu va întâmpina bariere la intrarea pe pieţele de energie, pentru că accesul se face transparent şi fără discriminare.

De asemenea, Niculescu a menţionat că există un apetit crescut al investitorilor de a dezvolta capacităţi energetice în România.

„Astăzi, mai mult decât oricând, ne interesează viitorul. Autoritatea va colabora cu universităţile din România şi va desfăşura programe de internship. Vom semna în curând un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnică, şi vreau să mulţumesc pentru deschidere, pentru că trebuie să contribuim la formarea specialiştilor de mâine din sistemul energetic care vor activa în acest sector.

Ne dorim cu toţii un sector energetic performant, matur şi nu putem atinge performanţa în acest domeniu decât prin oameni bine pregătiţi. Vom continua să reglementăm cu uşile deschise, vom continua să fim un partener onest pentru orice antreprenor serios care doreşte să investească în sectorul de energie, fie român sau străin. Am eliminat şi vom continua să eliminăm elemente ce ţin de birocraţie şi vom continua să îmbunătăţim reglementările astfel încât sectorul energetic românesc să devină şi mai atractiv. Responsabilitatea este cuvântul de ordine când vorbim despre reglementări”, a spus preşedintele ANRE. În opinia sa, activitatea instituţiei nu trebuie să fie una spectaculoasă, însă trebuie să fie caracterizată de responsabilitate şi de profesionalism şi trebuie să fie partea transformărilor care se întâmplă în sectorul energetic.

„Atunci când ne imaginăm sectorul energetic românesc de mâine, luăm în calcul factori interni, dar şi noile realităţi geopolitice. ANRE are un rol major în consolidarea securităţii energetice a României. Acţiunile curajoase din ultimii ani fac ca România să fie astăzi un model de dezvoltare şi de bună practică în regiune. Vom consolida şi vom extinde acest rol. Evident, nu există un sistem de reglementare perfect, putem avea oricând evenimente neprevăzute, generate la nivel global, european sau regional. Avem însă instituţii puternice care acţionează în interesul consumatorilor”, a mai spus George Niculescu. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2718 secunde