Grupul de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor, reuniune în Portul Constanţa

545
Grupul de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor, reuniune în Portul Constanţa - 1-1713872820.jpg

Articole de la același autor

Cea de-a patra reuniune a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GL-TRANS-04) se desfăşoară, în aceste zile, în România, în cadrul acestui eveniment, o delegaţie turkmenă vizitând, marţi, 23 aprilie, Portul Constanţa.

În cadrul GL-TRANS-04 se desfăşoară sub-grupuri de lucru pe toate modurile de transport (rutier, feroviar şi naval), se arată într-un comunicat de presă transmis de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa.

Din partea Turkmenistanului, sub-grupul pe domeniul naval este condus de Seyitguly Bayseyidov, directorul portului maritim Turkmenbashi şi şef adjunct al Agenţiei pentru Transport Maritim şi Fluvial din cadrul Agenţiei Transporturilor şi Comunicaţiilor - Cabinetul de Miniştri al Turkmenistanului.

Delegaţia română este condusă de Adrian George Foghiş, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, coordonator în cadrul iniţiativei pentru dezvoltarea Coridorului internaţional de transport Marea Neagră - Marea Caspică.

O iniţiativă comună a României şi Turkmenistanului o reprezintă ruta de transport internaţional de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, cu valorificarea facilităţilor de tranzit ale porturilor Constanţa şi Turkmenbashi.

Acest coridor este, în principal, bazat pe avantajul geografic Azerbaidjan - Turkmenistan - Georgia - România şi se doreşte folosirea oportunităţilor porturilor acestor ţări pentru a tranzita mărfurile pe relaţia Asia-Europa.

„Administraţia Porturilor Maritime susţine dezvoltarea cooperării bilaterale româno-turkmene în domeniul transporturilor de mărfuri pe ruta Marea Neagră - Marea Caspică, urmărind cu prioritate valorificarea poziţiei Portului Constanţa ca poartă spre Europa pentru traficul de mărfuri dinspre ţările bazinului Mării Caspice şi Extremul Orient, care să se deruleze prin porturile Constanţa şi Turkmenbashi“, a declarat directorul general al CN APM SA, Mihai Teodorescu.

CN APM SA şi Serviciul de Stat al Transportului Maritim şi Fluvial din Turkmenistan au semnat, în 2011, un protocol de cooperare în domeniul transportului maritim şi al infrastructurii portuare.

Portul maritim internaţional Turkmenbashi este un port hub modern pe coasta de est a Mării Caspice, capabil să opereze orice tip de marfă - echipamente, materiale de construcţie, textile, produse chimice, precum şi nave de tip ferry-boat către alte porturi din Marea Caspică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2232 secunde