Împrumut de 145 milioane euro de la BEI pentru prima instalaţie de detritiere din Europa, la centrala de la Cernavodă

224
Împrumut de 145 milioane euro de la BEI pentru prima instalaţie de detritiere din Europa, la centrala de la Cernavodă - 1-1703581478.jpg

Articole de la același autor

Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) SA şi Banca Europeană de Investiţii au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă, se arată într-un comunicat transmis de SNN Bursei de la Bucureşti.

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului şi a sănătăţii şi securităţii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei.

Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului, după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient.

„Acest proiect face parte din strategia noastră de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

„BEI finanţează proiecte de energie durabilă în întreaga lume şi suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranţă şi economie circulară întreprinse de un operator cu experienţă”, a spus, la rândul său, Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde