Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei R de la Feldioara

878
Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei R de la Feldioara - nuclear-1701801580.jpg

Articole de la același autor

Societatea Națională Nuclearelectrica SA a cumpărat, marți, prin filiala sa Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, în cadrul unei licitații organizate de către administratorul judiciar al Companiei Naționale a Uraniului SA, aflată în insolvență, a anunțat Ministerul Energiei.


După finalizarea tranzacției activelor aferente uzinei E de la Feldioara a Companiei Națională a Uraniului (CNU) în decembrie 2022, în licitația organizată marți s-au cumpărat, printre altele, și activele aferente fluxului tehnologic R al Uzinei de la Feldioara a CNU SA completând astfel circuitul nuclear integrat românesc.


Potrivit oficialilor de la Ministerul Energiei, pachetul de active cumpărat în cadrul licitației publice este compus din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri și a fost achiziționat la prețul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a salutat tranzacția, arătând importanța acesteia pentru securitatea nucleară și energetică a României.


„Mă bucur să văd că această tranzacție a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacției, în vederea recuperării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic și strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacția de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase și arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător și capabilă să ofere condiții pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producție energetică în bandă”, a transmis ministrul.


„În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea și transformarea în combustibil nuclear și exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil romanesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a precizat Sebastian Burduja.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4778 secunde