Acord de cooperare! Izotopi medicali ar putea fi produşi la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă

525
Acord de cooperare! Izotopi medicali ar putea fi produşi la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă - 1-1701343588.jpg

Articole de la același autor

SN Nuclearelectrica SA şi Framatome au anunţat semnarea unui acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

Domeniul de aplicare iniţial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producţie a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022.

Framatome şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar faţă de energia curată, sigură, fiabilă şi fără emisii de carbon generată în prezent, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, 30 noiembrie, de SN Nuclearelectrica.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare şi creştere economică.

În lumina evoluţiilor recente pe piaţa de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creştere şi, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producţie de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântaţi de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile şi diversificate şi dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanţuri de aprovizionare.

Pentru a ajuta mai bine pacienţii în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producţie de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanţul de aprovizionare în Europa”, a spus, la rândul său, Francois Gauche, director Framatome Healthcare.

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care ţintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promiţătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producţie a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producţie comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Nuclearelectrica are 27 de ani de experienţă în exploatare în siguranţă a centralei nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, fiind considerată una dintre cele mai performante companii din domeniu, la nivel global. Prin proiectele strategice de investiţii (Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, dezvoltarea Unităţilor 3 & 4 CNE Cernavodă, dezvoltarea poiectului SMR, dezvoltarea Instalaţiei de Detritiere), compania urmăreşte să furnizeze energie curată, să sprijine obiectivele de stabilitate energetică şi de decarbonatare ale României, să susţină Acordul de la Paris şi, pe baza strategiei ESG, să sprijine şi iniţiativele cu impact asupra sănătăţii umane, cum ar fi acest acord.

XXX

SN Nuclearelectrica SA, Candu Energy Inc. (CEI), o companie AtkinsRealis, şi Canadian Commercial Corporation (CCC), o corporaţie federală de stat, au semnat un contract având ca obiect furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, pentru prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziţia Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor şi Comerţului Internaţional al Canadei, Dan Drăgan, secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, preşedintele Consiliului de administraţie al SNN, Bobby Kwon, preşedinte şi director general CCC, Ian Edwards, preşedinte şi director general AtkinsRealis, şi Joe St. Julian, preşedinte Nuclear, AtkinsRealis. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9267 secunde