Investiţii de sute de milioane de euro în Portul Constanţa. Noi cheiuri vor fi construite în zona Midia

1431
Investiţii de sute de milioane de euro în Portul Constanţa. Noi cheiuri vor fi construite în zona Midia - 1-1706011253.jpg

Articole de la același autor

Devenit, în urma războiului din Ucraina, un punct de importanţă strategică în zona Mării Negre, Portul Constanţa atrage finanţări cu forţa unui magnet puternic.

După ce, în şase ani, între 2016 şi august 2022, sub managementul a cinci directori generali, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa a reuşit să atragă investiţii din fonduri europene de numai 42 milioane euro, a fost necesar să se accelereze atragerea de fonduri europene şi direcţionarea acestora în proiecte necesare, strategice pentru noile fluxuri de mărfuri şi pentru noul rol pe care Portul Constanţa îl are pentru Uniunea Europeană.

Astfel, numai în anul 2023, s-au finalizat din fonduri europene în valoare de 27,72 milioane euro proiecte de anvergură.

Cu o valoare de 15,03 milioane euro, „Modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului în Portul Constanța - PROTECT” a dus la prelungirea în aliniament a unui cheu de acostare, cu o lungime de 130 metri şi crearea unei platforme cu o suprafaţă de 4.370 metri pătraţi, pentru echiparea cu diverse utilităţi necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice. S-au amplasat echipamente şi utilităţi pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalaţie de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării şi tratării acestora.

De asemenea, drumul existent dintre Poarta 10 bis şi Poarta 10 a fost extins la patru benzi de circulaţie, cu o lungime de 982 metri, investiţie de 12,69 milioane euro.

Iar lucrurile vor continua pe aceleaşi coordonate şi în cursul acestui an.

„Pentru 2024, sunt în stadiu avansat de pregătire, proiecte în valoare totală de 218 milioane euro, fără TVA: Dezvoltarea capacităţii feroviare în Sectorul fluvio-maritim al Portului Constanţa - Etapa II (valoare estimată: 20 milioane euro); Realizare cheuri în Portul Constanţa - zona Midia, inclusiv umpluturi în spatele construcţiilor de acostare şi sistematizarea teritoriului (valoare estimată lucrări: 162 milioane euro - etapa I); Realizarea unui parc fotovoltaic (valoare estimată: 11,3 milioane euro), Parcare securizată cu facilităţi de staţionare, în vecinătatea accesului din A4 (valoare estimată: 18 milioane euro); Realizare cheu între Dana 8 şi postul de acostare şi sistematizare teritoriu aferent (valoare estimată: 6,7 milioane euro)”, a declarat directorul general al CN APM SA, Florin Vizan. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3432 secunde