Li s-au lungit urechile! Tinerii fermieri constănţeni aşteaptă liniile de finanţare pe fonduri europene

2027

Articole de la același autor

Fermierii constănţeni au parte de multe „bucurii” în această perioadă: a fost mai întâi secetă, au venit ploile torenţiale, a bătut chiar grindina şi câte şi mai câte. Ba li s-au lungit şi urechile. Ştiţi de ce? De la atâta aşteptare a fondurilor europene, care întârzie să sosească.

La începutul anului, Ministerul Agriculturii anunţa într-un calendar publicat pe site-ul oficial că, vara aceasta, vor fi lansate liniile de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri, investiţiile în sectorul zootehnic, precum şi investiţiile în sistemele de irigaţii. Pentru fermieri, fondurile europene sunt necesare ca aerul pentru a supravieţui într-un domeniu sensibil, cu multe necunoscute.

Aşadar, oamenii şi-au făcut cu grijă „temele”, au pregătit documentaţia, însă s-a scurs şi luna iulie, iar liniile de finanţare promise încă nu pot fi accesate. De altfel, până la această oră, nu au fost elaborate nici măcar ghidurile consultative, iar printre agricultori a început să circule vorba că banii nici nu vor mai veni.

Pentru a afla care este situaţia pe plan local, l-am contactat pe directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Constanţa, Dumitru Daniel Learciu, care a infirmat zvonurile.

„Nici vorbă că banii nu vor mai veni. În prezent, se lucrează la ghiduri, iar liniile vor fi lansate undeva în toamnă, probabil în cursul lunilor septembrie sau octombrie. Va putea aplica orice deţinător de exploataţie agricolă, public sau privat, care va îndeplini condiţiile stabilite la nivel naţional”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul OJFIR Constanţa, Dumitru Daniel Learciu.

Nu la fel de optimişti sunt şi cei ce ar urma să beneficieze de aceste fonduri.

„Să sperăm că banii vor ajunge în timp util în teritoriu. Din calculele pe care le-am făcut, cred că abia la anul vom putea accesa liniile. Să vedem!”, a declarat Ionel B., fermier constănţean.

Bugetul alocat tinerilor fermieri este de 250,7 milioane de euro, din aceşti bani urmând a fi acordate ajutoare nerambursabile de câte 70.000 de euro.

Doar cu semnătură electronică

Fermierii constănţeni trebuie să ştie că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), entitate prin care se derulează finanţarea, va utiliza exclusiv semnătura electronică în relaţia instituţională cu solicitanţii şi, ulterior, cu beneficiarii de fonduri europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Această decizie se va aplica tuturor comunicărilor oficiale pe parcursul derulării Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027), care va demara în acest an.

„Noi am creat cadrul administrativ care a permis beneficiarilor fondurilor europene gestionate de AFIR să utilizeze semnătura electronică încă din anul 2018, fiind printre primele instituţii publice care a implementat o astfel de măsură. La momentul respectiv a funcţionat în paralel cu cea olografă, însă acum suntem pregătiţi din punct de vedere al sistemului informatic să o folosim exclusiv pe cea electronică, începând cu primele depuneri ale cererilor de finanţare prin intermediul PS PAC 2027”, a precizat directorul general al AFIR, George Chiriţă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5563 secunde