Pierderea facilităţilor fiscale va avea consecinţe dramatice

Se anunţă apocalipsa în construcţii! Scumpiri, meseriaşi plecaţi în străinătate, proiecte blocate

51582

Articole de la același autor

Unul dintre domeniile cele mai afectate de măsurile ce vor fi luate de guvernanţi pentru reducerea deficitului bugetar va fi, cu siguranţă, cel al construcţiilor. O piaţă în cazul căreia pierderea facilităţilor fiscale ar fi urmată de un veritabil seism.

Presată de Uniunea/Comisia Europeană să vină cu măsuri urgente şi concrete pentru a reduce „hăul” creat între cheltuieli şi încasări, o problemă majoră a naţiunii care nu mai poate fi ascunsă sub preş, administraţia de la Bucureşti pregăteşte un set de măsuri fiscale care va bulversa multe sectoare, printre cei mai afectaţi fiind constructorii.

Pentru a opri exodul specialiştilor, atraşi de salariile incomparabile oferite pe şantierele din Vest, aşa cum au procedat şi în cazul medicilor ori a

IT-iştilor, guvernanţii au oferit o serie de facilităţi, toate menite a spori atractivitatea în acest sector extrem de important pentru întreaga naţiune. Acum, aceste facilităţi au şanse extrem de mari de a fi radiate, iar actanţii din domeniu, de la muncitorul debutant până la managerul de companie, îşi fac griji în privinţa viitorului. Un viitor care se anunţă mai mult decât tulbure.

Pierderi mari la salariu

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut în firmele de construcţii a crescut la 4.000 de lei. Astfel, angajatul rămâne cu un salariu de 3.150 de lei net, iar firma suportă un salariu complet de 4.013 lei pe lună. Simbria urmează să scadă însă dramatic, cu peste 700 de lei, după ce se va plăti CASS (400 de lei), impozit pe venit (230 de lei) şi contribuţia asigurătorie pentru muncă (90 de lei).

Atenţie: calculul prezentat este valabil pentru un salariu minim brut, dar în construcţii rar mai întâlneşti personal plătit la acest nivel, ceea ce înseamnă că pierderile reale „la bani” vor fi consistente.

Ameninţaţi cu ghilotina, constructorii nu au stat cu mâinile-n sân şi au transmis guvernanţilor un document de protest, prin care îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de intenţia executivului de a majora taxele în domeniu. Ei atrag atenţia că această decizie ar avea consecinţe dezastruoase: vieţile a sute de mii de constructori vor fi afectate, oamenii îşi vor căuta alte pieţe de muncă, în străinătate, preţurile vor exploda, iar o serie de proiecte, private sau publice, vor fi blocate. Există un mare risc de a rămâne cu „zidurile plângerii”!

„Să nu fluierăm singuri pe şantier!”

Cu o vechime în domeniul construcţiilor de trei decenii, managerul constănţean Lucian L. este extrem de îngrijorat de perspectivă.

„Să ştiţi că domeniul nostru este unul special, de importanţă naţională. Cu toate acestea, nu suntem ocoliţi de probleme, iar vremurile sunt tot mai tulburi. Există o criză acută de personal calificat, nu mai avem meseriaşi, facem tot felul de «artificii» pentru a-i păstra pe cei pe care îi mai avem. Statul a acordat nişte facilităţi fiscale, tocmai pentru a nu fluiera a pagubă singuri pe şantier, iar acum rămânem fără ele. Şi, foarte posibil, fără muncitori.

Firma nu va putea compensa în totalitate pierderile la salariu, am da faliment. Vom discuta cu personalul, să vedem ce soluţii găsim, ce au şi oamenii de gând. Sunt convins că mulţi vor pleca pe şantierele din străinătate, unde posibilităţile de câştig sunt incomparabile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, antreprenorul constănţean.

O altă consecinţă extrem de probabilă este aceea a valului de scumpiri de pe piaţa imobiliară.

„Preţurile sunt deja mari, chiar foarte mari raportate la puterea de cumpărare a românilor. O majorare a taxelor ar aduce cu sine şi preţuri mai mari la produsele finale, imobilele în cazul nostru. Dacă incertitudinea actuală va deveni o tristă realitate, vă garantez că o serie de proiecte aflate în momentul de faţă în derulare, în diferite forme, private sau publice, se vor bloca”, anticipează interlocutorul nostru.

XXX

Guvernanţii discută un pachet de măsuri fiscale, creşteri de taxe şi impozite, care ar urma să fie aplicate începând cu data de 1 septembrie 2023, pentru a reduce din deficitul bugetar şi pentru a nu risca să piardă banii europeni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.708 secunde