În ziua de azi este din ce în ce mai greu să economisiți la sfârșitul lunii dacă trăiți din salariu și acela infim. Specialiștii spun că nu este imposibil dar aveți nevoie de două ingrediente: un plan financiar bine pus la punct dar, și cel mai important, de disciplină.
Orice început de an ne face să visăm și să punem la cale planuri pentru îndeplinirea dorințelor. Pentru asta avem nevoie de bani, fără de care visurile se transformă în fum. Dar, dacă avem un plan financiar de familie și apelăm la mici trucuri totul devine posibil. Primul pas spre a face economie este să stabilim un buget. „Cel mai simplu mod de a economisi este acela de a stabili o regulă. De exemplu, impuneţi-vă atunci când luaţi salariu să puneţi 50 de lei deoparte. Chiar dacă pare greu, faceţi asta în fiecare lună. După ce aţi pus banii deoparte începeţi să stabiliţi ce veţi face cu restul banilor. Studiile de specialitate au arătat că veţi trăi la fel cu sau fără 50 de lei. Într-un an însă puteţi aduna 600 de lei. Toate studiile făcute până acum arată că suntem tentaţi să cheltuim toţi banii pe care îi câştigăm, de aceea ne vine greu să economisim“, precizează Matei Vasilescu, economist.
Banii în plicuri
Dar ce să facem atunci când avem salariul mic? Cum să punem câţiva bani deoparte în fiecare lună? Economiştii spun că există soluţii. “Spre exemplu sistemul banii pe plicuri. Adică, veniturile soțului și soției dintr-o lună se strâng la comun și se repartizează pe plicuri, pușculițe porcușori, fiecare cum dorește. Scopul este ca la finalul perioadei să se strângă o sumă pe care o ai în plus. Totul este să nu ‘trișezi’ și să economisești lună de lună împreună cu partenerul de viață, sau de unul singur”, ne-a explicat economistul. Un cuplu căsătorit de 20 de ani ne-a spus cum reușește să nu mai rămână fără bani la sfârșitul lunii. “Am stabilit cu soția un plan financiar pentru 2025, nu ne mai certăm pentru că am aplicat sistemul ‘bani pe plicuri’, pe care îl folosim de 15 ani: din momentul în care ne-am împărțit banii pe categorii, în plicuri, nu ne-am mai certat de la bani”, ne-a spus Tudor Marin, electrician.
Copiii de peste 10 ani pot fi învățați să economisească
În cazul veniturilor mici, și dacă mai sunt și doi copii sau mai mulți la mijloc, soluția economisirii este aproape imposibil de realizat. În acest caz, un al doilea job ar ajuta familia să facă față cheltuielilor lunare. Și copiii de peste 10 ani trebuie implicați în discuțiile financiare. Recomandarea ar fi să punem pe hârtie și 3 idei, cum fac să optimizez niște cheltuieli și cum creștem veniturile. Când vorbim într-o familie despre bani, recomandarea economistului este să implicăm copiii mai mari de 10-12 ani. “După aceea, trebuie să facem ceea ce foarte puțini români fac, să își stabilească un buget. Este extrem de simplu, are două componente, partea de venituri și partea de cheltuieli. Ca o prioritate: fondul de urgență, 2.000 de lei cash în casă, ăsta trebuie să fie fără discuții, în orice casă. După care, un fond de siguranță, care ar trebui să asigure cel puțin 3 luni de cheltuieli vitale, pentru momentul în care vin peste mine cheltuieli neprevăzute. Zona de investiții, cred că la fel ar trebui să fie o prioritate: 10% din salariu și există instrumente prin care oamenii pot să investească. Apoi, puneți-vă pe hârtie dacă vreți să faceți achiziții mari, poate o mașină, un avans pentru casă, un concediu”, a mai spus Matei Vasilescu pentru “Cuget Liber”.