Operaţiunea „Nargile”. Sancţiuni contravenţionale de peste 1,3 milioane lei aplicate de inspectorii antifraudă

401
Operaţiunea „Nargile”. Sancţiuni contravenţionale de peste 1,3 milioane lei aplicate de inspectorii antifraudă - 1-1699016334.jpg

Articole de la același autor

La nivelul Direcţiei Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a fost demarată Operaţiunea „Nargile”, în cadrul căreia sunt vizate entităţile economice care deţin/comercializează produse accizabile armonizate din categoria „Alte tutunuri de fumat”, implicit produsele denumite generic „Tutun de narghilea”.

„În cadrul Operaţiunii «Nargile», în perioada 24 - 31 octombrie, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifraudă la nivel naţional, cu scopul reducerii evaziunii fiscale şi a comerţului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria «alte tutunuri de fumat» (amestec pentru fumat în narghilele)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, inspectorii antifraudă au identificat abateri de la legislaţia specifică comercializării produselor accizabile, pentru sancţionarea cărora au dispus 37 amenzi contravenţionale în cuantum total de 1.301.500 lei.

În majoritatea locaţiilor au fost identificate diverse amestecuri pentru fumat în narghilele, fără a fi marcate sau marcate cu timbre de provenienţă ale unor ţări din UE sau non EU, respectiv în ambalaje fără specificaţii privind provenienţa. În acest sens, au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcării, iar pentru 19 locaţii s-a dispus suspendarea activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de o lună.

În acest context, la 16 dintre operatorii economici verificaţi au fost constatate cantităţi semnificative de amestec pentru fumat în narghilele, respectiv 445 kg, pentru care au existat indicii temeinice a fi produse accizabile, depăşind limita legală prevăzută de legislaţie. Astfel, au fost efectuate prelevări de probe în vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize şi TVA datorat bugetului de stat. În funcţie de constatări, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

„DGAF recomandă tuturor agenţilor economici să se asigure că produsele accizabile ce urmează a fi comercializate sunt conforme, în sensul că sunt ambalate, etichetate şi marcate fiscal conform legislaţiei din România. Acţiunile DGAF de verificare, în cadrul Operaţiunii «Nargile», vor continua în perioada imediat următoare, la nivel naţional”, se mai arată în comunicatul citat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2949 secunde