Planuri de dezvoltare pentru câmpul petrolifer Kashagan

409
Planuri de dezvoltare pentru câmpul petrolifer Kashagan - kashagan-1718790365.jpg

Articole recomandate

KazMunayGas (KMG), compania care deține și Grupul KMG International (Rompetrol), a purtat discuții cu reprezentanții North Caspian Operating Company (NCOC) și ExxonMobil, referitor la potențiale dezvoltări ale operațiunilor din perimetrul Kashagan, principala sursă de țiței kazah.

„Părțile implicate au discutat despre dezvoltarea zăcământului Kashagan, punând accent pe menținerea unor standarde înalte de securitate și siguranță în muncă. La întâlnire, a fost subliniat faptul că producția record de 18,8 milioane de tone din perimetrul Kashagan, atinsă în 2023, confirmă potențialul uriaș al zăcământului. Ținând cont de dezvoltarea industriilor din sectorul de petrol și gaze, dar și a proiectelor cu emisii scăzute de carbon din țară, importanța materiilor prime din Kashagan va crește”, a notat KazMunayGas, în urma întâlnirii cu reprezentanții NCOC.

Totodată, în cadrul întâlnirii dintre KazMunayGas și giganul american Exxon, a fost punctată importanța dezvoltărilor din Kashagan, dar și oportunitatea dezvoltării sectorului petrochimic local.

De ce este important Kashagan pentru România și UE

Bazinul petrolifer Kashagan este unul dintre cele mai mari din lume, iar volumele de extracție au fost în creștere, în ultimii ani. Operațiunile, realizate offshore (în Marea Caspică), asigură fluxuri stabile de țiței către Uniunea Europeană, iar aici includem și România. Unul dintre cei mai mari consumatori de țiței kazah în regiune este rafinăria Petromidia Năvodari, deținută de Grupul KMG International, prin compania Rompetrol Rafinare. Milioane de tone de țiței din Kazahstan ajung aici, iar printre consumatorii de petrol kazah sunt și celelalte rafinării din țară.

Date recente arată că volumele de țiței din Kazahstan transportate pe cale maritimă a crescut cu 14,2%, ajungând la peste 21,5 milioane de tone de tone în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport din 17 mai al KazMunayGas.

Cantități importante au fost direcționate către statele UE, un exemplu fiind Germania, țară cu care Kazahstanul a semnat o nouă prelungire a contractului care vizează alimentarea cu țiței a rafinăriei Schwedt.

„Cantitatea transportată este de 100.000 de tone pe lună. În perioada ianuarie-aprilie 2024, volumul de petrol din Kazahstan exportat în Germania (prin conducta Atyrau-Samara și, mai departe, prin conducta Druzhba) a ajuns la 420.000 de tone. Țițeiul transportat către Germania este de tip KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)”, se arată în comunicarea realizată de KazMunayGas.

Kashagan, sursa de țiței descoperită în 2000

Câmpul Kashagan este cel mai mare zăcământ descoperit din ultimele patru decenii. Dezvoltarea la scară largă este de așteptat să fie realizată în etape. În prezent, câmpul este se află în faza 1 de dezvoltare, iar faza 2 este luată în considerare prin implementarea a trei proiecte separate, care vizează creșterea nivelului producției de petrol și condensat în următorii 10 ani.

În prezent, câmpul este operat de un consorțiu din care fac parte 7 companii de renume în domeniu – KazMunayGas, Eni, ExxonMobil, Shell, TotalEnergies (fiecare cu o participație de 18,6%), respectiv China National Petroleum Corporation cu 8,4% și Inpex cu 7,56%.

Potrivit specialiștilor, bazinul care se întinde pe 5.500 de kilometri pătrați are rezerve recuperabile de circa 13 miliarde de barili de petrol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.258 secunde