Cititorii ziarului "Cuget Liber" acuză:

Politicienii Constanței au chiulit de la primul examen al regionalizării

226
3

Articole de la același autor

Constanța a ieșit învinsă din bătălia regionalizării Fiscului pentru că "generalii" ei n-au intrat în luptă. Aceasta este concluzia cititorilor care au urmărit campania dusă de ziarul "Cuget Liber" în apărarea intereselor constănțenilor.

Comentatorii articolelor noastre au subliniat în repetate rânduri că regionalizarea Fiscului este o afacere eminamente politică, ce se tranșează între politicienii de frunte, locali și de la centru.

Hotărârea Cabinetului Ponta de a plasa la Galați regionala fiscală a regiunii de Sud-Est arată că cititorii noștri au avut dreptate. Deși îi dă clasă Galațiului din punct de vedere economic, Constanța nu contează pe harta politică a Puterii, iar fruntașii ei, cu excepția deputatului Gheorghe Dragomir, au excelat prin atitudinea de non-combat.

În ultimă instanță, decizia Cabinetului Ponta s-a dovedit a fi un reușit test politic. Ea a scos în evidență capa-citatea parlamentarilor și politicienilor aflați la cârma administrațiilor locale de a face lobby și a apăra interesele contribuabililor din județele lor. Cei din Constanța nu l-au trecut, pentru că nici măcar nu s-au prezentat la acest "examen". Sunt convins că această nereușită va lăsa urme în "cazierul" lor politic, că va atârna greu la alegerile locale din 2012. Până atunci, va mai curge destulă apă pe Dunăre, prin dreptul capitalei noastre fiscale de la Galați.

Acum, preocuparea noastră de căpătâi este să urmărim ce efecte va avea regionalizarea asupra contri-buabililor și asupra locurilor de muncă din structurile Fiscului constănțean. Ne interesează ca relația dintre Fisc și contribuabili să nu fie mai greoaie, mai costisitoare decât în prezent, ca plătitorii de taxe și impozite să nu fie nevoiți să alerge până la Galați după aprobări, avize și alte invenții birocratice.

Vom fi lămuriți în această privință abia în momentul în care va fi publicată, în "Monitorul Oficial", hotărârea de guvern de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (care cuprinde organigrama noilor structuri și amplasamentul lor în teritoriu) și după adoptarea ordinului președintelui ANAF privind numărul locurilor de muncă alocat entităților din structură.

În urma ședinței de guvern din 24 iulie, Ministerul Finanțelor Publice a dat un comunicat de presă, a cărei idee de bază este că regionalizarea nu va altera relația dintre Fisc și contribuabili.

"Din punct de vedere organizatoric - se spune în mesaj - este important de menționat faptul că structura de administrare fiscală existentă la nivel județean nu se modifică substanțial, întrucât administrația finanțelor publice aflată în municipiul reședință de județ va prelua o mare parte din atribuțiile vechii direcții generale a finanțelor publice județene. Mai mult, deplasarea competențelor către nivelul regional nu este însoțită de delo-calizarea în totalitate a personalului. (…) Reamintim că atribuțiile direcțiilor generale regionale vor fi de coordonare a administrațiilor fiscale județene, preluând doar funcțiile suport necesare desfășurării activității administrațiilor fiscale județene, acestea din urmă desfășurându-și activitatea în aceleași locații, relația cu contribuabilii rămâ-nând neschimbată."

Să sperăm că lucrurile stau așa. Finanțiștii constănțeni care au văzut organigrama noilor structuri, în faza de proiect, au sesizat mai multe anomalii, care vor pune în dificultate contri-buabilii. Spre exemplu, în proiect, structura cu atribuții în alocarea codurilor numerice pentru casele de marcat fiscale nu se mai regăsea la Constanța, ci la Galați. Asta înseamnă că în fiecare an, sute de comercianți de la mare trebuie să dea o fugă la Galați pentru a obține respectivul cod.

Comunicatul ministerului încearcă să aducă liniștea și în privința locurilor de muncă: "În ceea ce privește realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistri-buirea personalului între diversele structuri de administrare fiscală și vamală, în favoarea domeniilor defi-citare (control, tehnologia informației, juridic, birourile vamale de frontieră externă în UE), precum și introducerea componentei antifraudă. Aceasta din urmă va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane suficiente și foarte atent selectate pe criterii de profesionalism și integritate, în așa fel încât să înregistreze rezultate bune în prevenirea și combaterea evaziunii și a fraudei fiscale și vamale, cu consecințe asupra suplimentării veniturilor colectate la bugetul de stat. (…) Totodată, guvernul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF să se desfășoare în limita numărului de posturi ocupate în prezent."

Comentează știrea

cornel
26 iulie 2013
regionalizare politica

Cand la guvernare era PDL-ul, PSD-istii constanteni spuneau ca insuccesul lor in diverse hotarari ale guvernului se datoreaza PDL-ului. Acum se vede ca de fapt PSD-istii constanteni sunt de rang inferior. Nu conteaza deci cat de mare si importanta este localitatea la regionalizare ci cat de mari si importanti sunt cei ce conduc localitatea. Asta am votat asta avem !

contribuabil
26 iulie 2013
Pe cine sa intereseze?

Si ce le pasa pliticienilor nostri dragi unde-i Fiscul? Ca oricum nu au ei treaba cu asta. E mult mai important sa vezi daca fundul si bustul fetelor de pe carele alegorice se incadreaza in parametrii decat sa aperi interesele constantenilor.

un constantean
26 iulie 2013
primaria si consiliul judetean mutate la Buzau!

Vreau sa fie regionalizare ca primaria si consiliul sa se mute la Buzau si Focsani. Sa vedem cine-i mai alege de p'acolo, ca pentru aia nu exista Mazare si Constantinescu! Ce ziceti, stimabililor?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.338 secunde