Regionala Galați îi trage de urechi pe contribuabilii din județul Constanța

516
Regionala Galați îi trage de urechi pe contribuabilii din județul Constanța - siglaanaf1-1383860845.jpg

Articole de la același autor

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, la care este arondat județul Constanța, a actualizat lista societăților comerciale care înregistrau obligații restante la bugetul de stat, la asigurările sociale, de sănătate și de șomaj.

Potrivit comunicatului dat publicității, la data de 30 septem-brie 2013, la nivelul Regionalei Galați, obligațiile restante la bugetul general consolidat însumau 725.872.792 lei, din care 593.778.227 lei la bugetul de stat.

Conducerea regionalei arată cu degetul spre Administrația Jude-țeană a Finanțelor Publice Constanța, afirmând că este structura "cu cele mai mari obligații datorate" și cu "cei mai mulți agenți economici care înregistrează datorii".

Nu este prima oară când Regionala Galați trage de urechi Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, criticând-o pentru modul de colectare a dărilor către stat, dar de data asta a sărit calul.

Pentru corecta informare a opiniei publice, trebuie precizat faptul că județul Constanța administrează 42,89% din totalul contribuabililor înregistrați la nivelul Regionalei Galați și asigură 39,13% din veniturile colectate în cadrul ei. Spre comparație, județul Galați deține o cotă de doar 6,04% din numărul contribuabililor și 19,33% din totalul veniturilor colectate. Este logic ca, având cei mai mulți contribuabili și cea mai mare cifră de afaceri din regiune, județul Constanța să aibă un număr mai mare de datornici. Dar asta nu echivalează cu un grad de colectare semnificativ mai mic față de alte județe.

Corect ar fi fost din partea conducerii Regionalei Galați să prezinte o situație comparativă a restanțelor și restanțierilor pe județe, ca ponderi din totalul sumelor de plată stabilite și al contribuabililor. S-ar fi văzut că județul Constanța nu stă nici mai rău nici mai bine decât celelalte județe din cadrul regiunii fiscale.

De altfel, dintr-un comunicat emis la 31 octombrie 2013 de către Regionala Galați rezultă că, din veniturile fiscale de 628,09 milioane lei, încasate în luna septembrie, la nivelul regiunii, 230,44 milioane lei, respectiv 36,69%, reprezintă încasările Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța. Oare cât a încasat județul Galați, restul de 60%?

Comunicatul de presă are, de fapt, o altă semnificație. Conducerea Regionalei Galați critică județul Constanța că este puternic din punct de vedere economic, că are de 7 ori mai mulți contribuabili decât Galațiul. Îi critică pe contribuabilii constănțeni că nu sunt mai breji decât alții, că au restanțe la bugetele statului ca și plătitorii de taxe și impozite din Galați, București, Cluj și din toată țara.

O singură nedumerire avem: dacă șefii Regionalei Galați sunt nemulțumiți de județul Constanța și de contribuabilii săi, de ce au ținut morțiș să îi conducă, de ce nu renunță la ei? 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.986 secunde