România împrumută peste un miliard de dolari de la BIRD

248
România împrumută peste un miliard de dolari de la BIRD - fondromaniaimprumutapeste1miliar-1659449527.jpg
- Creditul e condiționat de efectuarea reformelor, inclusiv în domeniul pensiilor

Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, România va contracta un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Scopul acestuia este finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Contractarea creditului este condiționată de adoptarea unor acțiuni de reformă, care se convin cu finanțatorul și care trebuie îndeplinite anterior demarării negocierii contractului de împrumut, și de menținerea unui cadru de politici macro-economice corespunzător.

BIRD și-a manifestat disponibilitatea de a credita România pentru politici de dezvoltare, în două tranșe de circa 500 de milioane de dolari fiecare. Pe parcursul negocierilor, valoarea primului împrumut a fost majorată la 600 de milioane de euro. 
Totodată, BIRD va acorda asistența financiară nerambursabilă în valoare de 24,2 milioane de dolari, aferentă primei finanțări, pentru politici de dezvoltare, pentru creștere verde și incluzivă.

Reformele avute în vedere sunt cele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și cele destinate gestionării actualei crize umanitare, fiind grupate pe doi piloni:

- acțiuni de răspuns la criza umanitară (în sănătate, educație, asistență socială, locuire și ocupare), reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală;

- susținerea decarbonizării și rezilienței climatice, care include acțiuni în principal în domenii cum sunt: energia regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și refacerea pădurilor.

Împrumuturile au maturitate de 12 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, rambursarea urmând a fi realizată în rate egale semianuale, după perioada de grație. Dobânda este variabilă (bazată pe rata EURIBOR la 6 luni) plus marja variabilă a băncii, cu posibilitatea conversiei ulterioare, potrivit politicii băncii.

Totodată, BIRD percepe un comision inițial în valoare de 0,25%, aplicat la suma împrumutului, plătibil în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acordului sau anterior efectuării tragerii din împrumut, precum și un comision de angajament de 0,25%, aplicat la suma netrasă din împrumut, plătibil semestrial. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1217 secunde