Preşedintele CCIR, Mihai Daraban:

"România trebuie să devină un jucător important în transportul produselor agricole, în zona Mării Negre"

383
România are şansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ţinem cont de faptul că, în momentul de faţă, Portul Constanţa a preluat activitatea cargo a unor porturi ucrainene care şi-au încetat activitatea din cauza războiului, este de părere preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ambasada Statelor Unite ale Americii în România au organizat „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei şi Alimentelor în România, Moldova şi Ucraina”, eveniment organizat în marja târgului Indagra 2023, cel mai mare târg agricol din Sud-estul Europei.

Forumul a adus la aceeaşi masă factori de decizie guvernamentali, reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina, discuţiile având ca temă centrală noile oportunităţi de afaceri în contextul investiţiilor bugetare ale Uniunii Europene în energia verde, agricultură şi infrastructura de irigaţii. De asemenea, specialiştii americani, furnizori de servicii în sectorul rezilienţei la climă şi secetă în regiunea Mării Negre, au prezentat soluţii în domeniul securităţii alimentare.

„CCIR şi Ambasada SUA în România dezvoltă de mai mult timp proiecte comune în diferite sectoare economice. Întâlnirea este deja una de tradiţie, reunind reprezentanţii companiilor specializate în irigaţii. Referitor la acest subiect, dacă ne uităm la harta hidrografică a României, nu ar trebui să avem voie să pronunţăm vreodată cuvântul secetă, dat fiind potenţialul imens al ţării noastre de a asigura în permanenţă cele mai bune condiţii pentru agricultură.

În acelaşi timp însă, trebuie să implementăm cea mai nouă tehnologie din domeniu pentru a profita cât mai mult de resursele noastre naturale.

România are şansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ţinem cont de faptul că, în momentul de faţă, Portul Constanţa a preluat activitatea cargo a celor şase-şapte porturi ucrainene care şi-au încetat activitatea din cauza războiului.

În opinia noastră, dacă războiul din Ucraina s-ar termina azi, România poate rămâne un jucător important în regiunea Mării Negre timp de încă cinci ani”, a declarat preşedintele CCIR, constănţeanul Mihai Daraban.

„Responsabilitatea Ambasadei SUA în România este de a promova companiile americane care doresc să investească aici. Mă bucură foarte mult faptul că şi anul acesta, în cadrul acestui forum şi, implicit, a târgului Indagra, participă companii importante americane, furnizoare de tehnologii de top în domeniul agricol.

Este foarte important pentru statele din regiunea Mării Negre să implementeze programele din domeniul schimbărilor climatice dezvoltate de către SUA şi UE şi să implementeze soluţii de producere de energie verde pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, cu scopul de a creşte randamentul culturilor. Securitatea agroalimentară înseamnă, de fapt, securitate naţională, iar statele din zona Mării Negre trebuie să fie capabile să facă faţă riscurilor de inundaţii, cutremure, boli, eroziune a solului, deşertificare a terenurilor şi conflicte militare”, a declarat Eli Corso Phinney, ataşat comercial al Ambasadei SUA în România. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4953 secunde