Concurs România va coordona trei domenii prioritare ale strategiei europene a Dunării

747

Articole de la același autor

Pentru a dezvolta imensul potențial economic al Dunării, Comisia Europeană a propus, la sfârșitul anului 2010, o strategie globală pentru regiunea Dunării, care acoperă opt state membre ale UE și alte șase țări europene.
Strategia se va axa pe domenii concrete de acțiune prioritară, precum îmbunătățirea navigabilității, calitatea apei, cooperarea în domeniul securității și potențialul turismului. Pentru a aplica strategia pe teren, comisarul pentru politica regională, Johannes Hahn, a anunțat, ieri, la Budapesta, împreună cu ministrul maghiar al afacerilor externe, Janos Martonyi, țările și regiunile care vor coordona domeniile prioritare de acțiune. Acestea vor dirija punerea în aplicare a strategiei stabilind de comun acord un program de lucru și identificând sursele de finanțare, în colaborare cu celelalte țări implicate și cu ceilalți parteneri, precum organizațiile neguverna-mentale.
S-au identificat 11 domenii prioritare, iar România se numără printre coordonatorii a trei dintre ele.
Regiunea Dunării se întinde din Germania, în vest, până în Ucraina, în est. Ea se confruntă cu numeroase provocări, printre care potențialul nevalorificat de transport naval, lipsa legăturilor rutiere și feroviare, eforturile necoordonate în domeniul educației, al cercetării și inovării.
Deși strategia nu va oferi o finanțare UE suplimentară, regiunea beneficiază deja de o finanțare considerabilă prin intermediul unei serii de programe ale UE. Obiectivul este de a fructifica într-o mai mare măsură sprijinul disponibil - nu mai puțin de 100 de miliarde euro au fost alocate în cadrul politicii de coeziune, pentru perioada 2007 - 2013. După numirea coordonatorilor domeniilor prioritare, strategia va trebui aprobată de Consiliul European, în luna iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9508 secunde