Campania „SOS! Vesta de salvare salvează vieţi”

S-a lăsat cu amenzi! Peste 500 de ambarcaţiuni de agrement, verificate de Autoritatea Navală Română

289
S-a lăsat cu amenzi! Peste 500 de ambarcaţiuni de agrement, verificate de Autoritatea Navală Română - 1-1693216387.jpg
Peste 500 de ambarcaţiuni de agrement au fost verificate de Autoritatea Navală Română (ANR), conform datelor centralizate de la căpităniile zonale din întreaga ţară, la finalul primei jumătăți a campaniei „SOS! Vesta de salvare salvează vieţi”.

În urma controalelor efectuate în perioada 15 iulie - 15 august 2023, au fost constatate 42 de contravenţii privind regimul transporturilor navale, iar însumat, amenzile se ridică la 62.600 lei. Dintre acestea, 24 de amenzi în valoare de 55.000 lei au fost date pe litoral, se arată într-un comunicat de presă transmis de Compartimentul Relaţii cu Publicul din cadrul Autorităţii Navale Române.

Personalul ANR i-a sancţionat pe posesorii de ambarcaţiuni de agrement ce nu aveau la bord documentele obligatorii sau acestea erau expirate, ori nu aveau înscris numele sau numărul de identificare, aşa cum prevede legea.

La nivelul căpităniilor zonale, au fost verificaţi şi 18 agenţi economici de transport persoane, dintre care doi au fost amendaţi cu 31.000 lei. Totodată, din 448 de persoane fizice controlate, opt au acum de plătit, în total, 25.500 lei, după ce s-a constatat fie că exploatau în scopuri comerciale nave ce deţineau permis provizoriu de navigaţie pentru probe, fie ambarcaţiunile nu aveau înscrise în condiţiile legii numele, numărul de identificare sau portul de înmatriculare. 48 de ambarcaţiuni de pescuit au fost verificate, iar unul dintre proprietari a fost amendat cu 2.000 lei, întrucât la bord nu existau mijloace de stins incendiul corespunzătoare şi nici mijloace de salvare.

În perioada menţionată, au fost controlate şi 32 de zone de agrement nautic, dintre care 24 de pe litoral, iar acolo unde au fost identificate nereguli, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

O imprudenţă care se putea sfârşi rău

„Pentru a sublinia, încă o dată, importanţa fundamentală a respectării tuturor normelor legale şi în special a purtării vestei de salvare, venim cu un exemplu petrecut în data de 1 august, când, pe braţul Sf. Gheorghe, o ambarcaţiune cu motor a ajuns să plutească în derivă după ce pasagerul şi conducătorul au căzut în Dunăre.

Cei doi ocupanţi ai ambarcaţiunii nu purtau veste de salvare, dar, din fericire, au fost recuperaţi la timp de o altă ambarcaţiune. S-au ales cu sancţiuni de până la 1.000 lei fiecare pentru nepurtarea vestei de salvare, dar o nouă imprudenţă de acest fel i-ar putea costa oricând viaţa.

Campania «SOS! Vesta de salvare salvează vieţi» continuă până pe 15 septembrie, dar obligaţia purtării acesteia rămâne o obligaţie pe tot parcursul anului. Toţi cei care sesizează nereguli în ceea ce priveşte purtarea vestei de salvare sunt rugaţi să contacteze căpitănia de port din zona în care se află”, au explicat reprezentanţii ANR.

Lista completă cu numerele de telefon ale căpităniilor din întreaga ţară se regăseşte pe pagina web a Autorităţii Navale Române. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2295 secunde