ANR vrea uniforme noi de iarnă și vară pentru personalul de teren și din birouri. Cele vechi s-au demodat!

15795
2

Articole de la același autor

În timp ce se plânge că i-au crescut prețurile la energie, combustibil, tipizate, furnituri, birotică și echipamente de protecție, drept pentru care se vede nevoită să majoreze cu 20,32% prețul serviciilor prestate marinarilor, Autoritatea Navală Română face un adevărat lux vestimentar.

Iată, uniformele, echipamentul de protecție și de lucru vor fi schimbate cu altele noi. În referatul de susținere a proiectului de ordin de ministru pentru modificarea regulamentului referitor la uniforme, măsura este motivată astfel: „s-a apreciat că reglementările actuale, în special cele referitoare la structura, culorile, designul elementelor de uniformă și condițiile de acordare ale acestora, nu mai corespund tendințelor, anduranței și eticii actuale, urmărind totodată respectarea sugestiilor primite din partea personalului ANR”.

Despre ce tendințe este vorba? Proiectul de act normativ nu ne lămurește. Nu ne rămâne decât să presupunem că este vorba de tendințele modei și că ANR-ul nu vrea să rămână în urma progresului vestimentar. Cât privește referirea la etică, documentul ne lasă să înțelegem că actuala ținută vestimentară ar trebui schimbată, printre altele, pentru că încalcă cine știe ce precepte de ordin moral.

Lux vestimentar pe bani publici

Potrivit proiectului de act normativ, personalul ANR va avea o uniformă de serviciu pentru sezonul rece și alta pentru sezonul cald.



Uniforma de serviciu pentru sezonul rece a bărbaților va fi compusă din: sacou, pantalon, cămașă cu mânecă lungă, pulover, scurtă de iarnă, scurtă de primăvară, toamnă sau jachetă, pantofi, ghete sau cizme, caschetă și cravată. Cea a femeilor va consta din: sacou, pantalon, fustă, cămașă cu mânecă lungă, pulover, scurtă de iarnă, scurtă de primăvară, toamnă sau pardesiu, pantofi, ghete sau cizme, cravată și eșarfă.



Uniforma de serviciu pentru sezonul cald a bărbaților va avea următoarea componență: pantalon, cămașă cu mânecă scurtă, bluză, tricou, pantofi, caschetă sau șapcă și cravată. Iar cea a femeilor va consta din: pantalon, fustă, cămașă cu mânecă scurtă, bluză, tricou, pantofi, cravată, eșarfă.



La rândul său, echipamentul individual de protecție va fi compus din: geacă, combinezon, mănuși, cască, ghete, lanternă anti-explozie de mână, bluză și pantalon din bumbac. Iar echipamentul individual de lucru va fi alcătuit din salopetă sau halat, după caz.




Proiectul de regulament cuprinde, de asemenea, numeroase detalii tehnice privind croiala și accesoriile uniformelor și echipamentului de protecție, precum și însemnele distinctive specifice studiilor absolvite și a poziției ierarhice deținută în cadrul instituției.

Nu știu ce designer a lucrat la viitorul regulament, dar știința cu care a proiectat vestimentația personalului ANR demonstrează că este un mare artist. Iar pentru producătorul care va obține contractul de furnizare a echipamentului va fi o mare afacere!

Fără discriminare

Uniformele și echipamentul sunt acordate gratuit, articolele componente având o durată și o perioadă de înlocuire între o lună și patru ani.

De uniforme beneficiază întregul personal al instituției, atât angajații cu atribuții de inspecție și control privind siguranța navigației, cât și cei fără astfel de atribuții, atât cei ce fac muncă de teren, deplasându-se la operatorii portuari și la nave, cât și cei ce fac doar muncă de birou. De ce oare? Ca să nu fie „discriminare”, se precizează în referatul de susținere a actului normativ. Păi, domnilor, dacă vreți într-adevăr să nu fie niciun fel de discriminare în ANR, aduceți toate salariile din instituție la nivelul salariului femeii de serviciu!



O schemă de personal umflată

Stimați cititori, ANR are aprobată o schemă de personal de 702 posturi, din care 66 sunt de conducere, iar la finalul anului 2021 avea un personal activ de 626 de salariați (în afara acestora existau o serie de angajați aflați în concedii de maternitate, concedii pentru creșterea copilului până la doi ani, concedii medicale și concedii fără plată). Oare cât de justificat este acest uriaș număr de personal, care consumă cea mai mare parte a veniturilor instituției?

Iată, în anul 2021, ANR a înregistrat venituri curente în sumă totală de 83,982 milioane de lei, din care prestațiile pentru personalul navigant și examinările i-au adus 11,324 milioane de lei, respectiv 9,38% din total.
 



Pe de altă parte, cheltuielile cu personalul ANR s-au ridicat la 61,795 de milioane de lei, reprezentând 73,58% din veniturile curente. Din acestea, 59,777 milioane de lei au fost cheltuielile salariale: salarii de bază, sporuri pentru condiții de muncă, alte sporuri, indemnizații, indemnizații de hrană și alte drepturi în bani. La acestea s-au adăugat cheltuieli salariale în natură (norme de hrană, uniforme și echipamente) în sumă totală de 690 de mii de lei. Odată cu introducerea noilor uniforme, echipamente de lucru și de protecție, cheltuielile de personal se vor umfla și mai mult. Acum înțelegeți, stimați navigatori și cadeți, de ce ANR ține morțiș să majoreze cu 20,32% prețul serviciilor pe care vi le prestează, susținând, pe de altă parte, că nimic nu o preocupă mai mult decât bunăstarea voastră?

Reformați ANR-ul!

Având în vedere lunga istorie a acțiunilor potrivnice intereselor navigatorilor români și punerii în practică a prevederilor MLC 2006, Ministerul Transporturilor și Guvernul României au obligația să restructureze și să reformeze Autoritatea Navală Română, instituție care nu își mai îndeplinește menirea de a susține industria shipping-ului românesc. Prima măsură ce ar trebui luată este revenirea ei de la Constanța la București, sub ochii Ministerului Transporturilor, așa cum a fost înainte de 1990, pe vremea când purta numele Inspectoratul Navigației Civile. Astfel, instituția va scăpa din captivitatea cercurilor de interese, iar activitatea ei va putea fi mai ușor urmărită și controlată



Comentează știrea

cititoru
24 noiembrie 2022
analfabeți funcționali

ANR și CN-APMC ar trebui fuzionate iar personalul rezultat să fie înjumătățit. Multe fițe în cap și la unii și la alții. Plm

Vasile
15 decembrie 2022
ANR

ANR ? Vai mama lor, numai de masinatiuni politice . Nimic din ceea ce trebuie sa faca .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6273 secunde