Specialişti în salvarea vieţii omeneşti pe mare, reuniţi la Constanţa

356
Autoritatea Navală Română este gazda Cursului regional privind coordonarea misiunilor de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare-SAR, pentru statele riverane Mării Negre. Cursul este organizat de Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) prin intermediul Departamentului Tehnic şi a Programului de Cooperare Tehnică Integrată şi se desfăşoară la Constanţa, în perioada 26 iunie - 7 iulie.

Deschiderea evenimentului a fost oficiată de directorul general al Autorităţii Navale Române (ANR), Cosmin-Laurenţiu Dumitrache, alături de Osamu Marumoto, ofiţer tehnic în cadrul Diviziunii pentru Siguranţa Maritimă a IMO. Cursul se adresează ofiţerilor din cadrul Centrelor Maritime de Coordonare pentru Căutare şi Salvare de Vieţi Omeneşti pe Mare (MRCC).

Ultimul astfel de program de perfecţionare a avut loc în anul 2012, în Malta. Tocmai de aceea, România a solicitat, cu ocazia celei de-a şaptea sesiuni a subcomitetului pentru navigaţie, comunicaţii şi căutare şi salvare, organizarea unui nou curs ce are ca scop ridicarea nivelului de cunoştinţe a personalului din cadrul MRCC-urilor din zona Mării Negre în domeniul coordonării operaţiunilor de căutare şi salvare (SMC), în vederea consolidării capacităţii de răspuns în situaţii de pericol în regiunea Mării Negre, respectiv a creşterii cooperării dintre state, în conformitate cu prevederile capitolului 3 din Convenţia Internaţională Maritimă de Căutare şi Salvare din 1979, respectiv a acordului de cooperare privind serviciile de căutare şi salvare pe mare între statele riverane Mării Negre, semnat de toate statele Mării Negre la Ankara, în 1998.

„Cele două documente internaţionale menţionate subliniază importanţa organizării de activităţi comune regionale astfel încât dezvoltarea cooperării şi în domeniul SAR să devină o preocupare permanentă a ţărilor ce au deschidere la Marea Neagră.

În cele două săptămâni intense de dezbateri, prin aprofundarea legislaţiei în domeniul SAR şi simularea cazurilor practice, cursanţii nominalizaţi în vederea participării la curs, ce vin din Turcia, Ucraina, Georgia, Bulgaria şi România, vor avea ocazia să aplice procedurile specifice ale coordonatorului misiunilor SAR - SMC, fapt care cu siguranţă va aduce beneficii practice la nivel de cooperare regională astfel încât misiunile de căutare şi salvare pe mare să devină din ce în ce mai eficiente”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei, luni, 26 iunie, de reprezentanţii ANR. 
Eficienţă şi operativitate

Scopul cursului este de a le oferi participanţilor cunoştinţe în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu şi dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a deveni şi formatori. Orele de pregătire vor acoperi o serie de subiecte, inclusiv cadrul legal pentru desfăşurarea operaţiunilor SAR, comunicarea, coordonarea, planificarea şi executarea operaţiunilor de căutare şi salvare. Prin participarea la curs, ofiţerii vor dobândi capacitatea de a-i instrui pe ceilalţi colegi din ţările lor, contribuind astfel la îmbunătăţirea pregătirii regionale a personalului din cadrul MRCC-urilor, respectiv eficientizarea intervenţiilor de tip SAR în regiunea Mării Negre.

„Prin dezvoltarea capacităţii coordonatorilor misiunilor SAR, cursul va contribui la asigurarea faptului că operaţiunile de căutare şi salvare sunt desfăşurate într-un mod mai eficient şi mai operativ, având ca rezultat salvarea în cele din urmă a mai multor vieţi omeneşti aflate în pericol pe mare.

Totodată, participanţii vor susţine prezentări care să ofere informaţii cu privire la planurile naţionale SAR ale ţărilor din care vin, fapt care va permite crearea unui tablou de ansamblu al capacităţii de răspuns SAR al regiunii Marii Negre”, mai precizează sursa citată.

Cei doi traineri desemnaţi de IMO pentru a susţine cursul sunt Andrew Mallia, consultant independent SAR şi Securitate Maritimă din Malta, un profesionist cu peste 25 de ani de experienţă în domeniu, şi directorul Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române, Adrian Alexe, consultant şi auditor al IMO.

La final, participanţii vor primi din partea Organizaţiei Maritime Internaţionale certificate ce vor atesta capacitatea de a coordona misiuni SAR şi posibilitatea de a susţine programe de training cu viitorii colegi din cadrul MRCC-urilor din zona Mării Negre. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5193 secunde