Vânzările de aer condiționat cresc odată cu temperatura

918
Vânzările de aer condiționat cresc odată cu temperatura - c4a5bfc785d65cf33cbdba29a84fe9ae.jpg
Vara sanie, iarna aer condiționat - iată un plan respectat de majoritatea vest-europenilor, care se pregătesc din timp pentru temperaturile ridicate din vară. Românii, pe de altă parte, nu scot bani din buzunar până când nu leșină pe stradă din cauza căldurii.

Pentru retaileri, codul galben de caniculă aduce o dublare a vânzărilor de aparate de aer condi-ționat, în special pe segmentul de mijloc, unde prețurile sunt cuprinse între 1.000 și 1.500 lei. Există și modele mai ieftine, de 700 - 900 lei, destinate spațiilor restrânse.
"Ce nu înțeleg constănțenii este că montarea unui aparat de aer condiționat nu se face pe loc. Durează până la șapte zile, însă mulți clienți ne cer să facem instalarea în două ore, dacă se poate până la prânz", spune reprezentantul de vânzări al unui magazin Domo din Constanța.
Unii comercianți oferă gratuitate la transport și montaj și posibilitatea achiziționării în rate (25 - 50 lei). În caz contrar, instalarea costă între 300 și 350 lei.
"Majoritatea clienților au ales aparate de 9.000 - 10.000 BTU, ideale pentru apartamente cu două camere, cu tehnologie japoneză (compresor Toshiba), care este ceva mai sigură, comparativ cu produsele din China și Turcia. În orice caz, noi oferim o garanție de doi ani la toate aparatele de aer condiționat", mai spune repre-zentantul Domo.
Ce trebuie să știți când vă cumpărați un astfel de aparat? Cele mai importante caracteristici sunt volumul de aer ventilat (BTU) și agentul frigorific (freon). Calculul se face în mod simplu, alocând 100 - 150 BTU pe metru pătrat.
Pentru un apartament cu patru camere, spre exemplu, este indicat un aparat cu o capacitate de 20.000 - 25.000 BTU. De asemenea, fiți atenți la temperaturile suportate de aparate. Un produs este de calitate dacă poate asigura răcirea, încălzirea, ventilarea și eliminarea umidității din aerul cu temperaturi cuprinse între -15 și 45 grade Celsius.
Nu în ultimul rând, țineți cont de clasa energetică a aparatului. Cele din clasa A sunt economice, consumând foarte puțin. Cele din clasa B au nevoie de mai multă energie, dar costă mai puțin. Dacă alegeți un aparat din clasa A, atunci veți investi mai mult, însă banii se recuperează prin facturile mai mici la energie.
"Inițial vroiam să cumpăr în toamnă un aparat, ca să fiu pregătit vara viitoare. N-am mai rezistat însă, după ultimele două săptămâni. Prima dată am căutat o ofertă cu transport și montaj gratuite, însă lista de așteptare era prea lungă, așa că prefer să plătesc aceste servicii", spune unul dintre clienți, în timp ce studiază ofertele promoționale și caracteristicile tehnice ale aparatelor.
v v v
Pentru curte și grădină, soluția propusă de retaileri este aparatul de aer condiționat pentru spații deschise, care acoperă o suprafață de 30 - 50 mp. Cele mai ieftine modele costă între 250 și 400 euro și funcționează pe baza unui principiu care datează încă de pe vremea egiptenilor - aerul cald este trecut prin mediul umed din inte-riorul aparatului, unde se saturează cu apa rece din rezervor. La ieșire, apa se evaporă, preluând și căldura, iar aerul se răcește conside-rabil, datorită vaporilor de apă.
Cele mai puternice instalații consumă 100 - 150 Watti și 50 litri de apă pe zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 August 2010
Stire din Social : Uciși de caniculă
Pagina a fost generata in 0.2836 secunde