Vine viitura! Acum se vede rolul Canalului Dunăre - Marea Neagră în prevenirea inundațiilor

822
2
Vine viitura! Acum se vede rolul Canalului Dunăre - Marea Neagră în prevenirea inundațiilor - vineviitura-1400685922.jpg

Articole de la același autor

Inundațiile au devenit cea mai mare amenințare pentru popoarele din Balcani. Astăzi, Bosnia, Serbia și Croația numără morții cu zecile și sinistrații, cu zecile de mii. Numeroase localități sunt sub ape, iar economiile naționale sunt paralizate. Pagubele sunt comparabile cu cele din ultimul război din această parte a Europei.

România a scăpat mai ușor până acum, dar se pregătește pentru ce e mai rău. Prima viitură, cea din Serbia, este așteptată pe 22 mai la Porțile de Fier. Va urma viitura care s-a format în Austria și Ungaria.

Spre deosebire de alți ani, autoritățile noastre acționează mai bine pentru a preveni un dezastru. Întăresc digurile, înalță baraje din saci cu nisip, execută deversări controlate din bazinele de acumulare.

Surprinzător e că de abia acum "au descoperit" faptul că digurile preluate de Apele Române de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare nu mai sunt sigure, că de zeci de ani nu au mai fost reparate, întreținute. Totuși nimeni nu vrea să cerceteze unde s-au dus banii alocați ani de zile acestor lucrări, cine s-a îmbogățit lăsând țara fără o bună apărare în fața viiturilor.

O națiune întreagă știe că banii pentru diguri, stăvilare, poduri și întăriri de maluri s-au dus pe vile, piscine și limuzine, dar nimeni nu a fost anchetat și închis pentru asta. Adevărata cauză a vulnerabilității României în fața revărsărilor de ape este corupția.

Viitura din Serbia este așteptată să ajungă la Cernavodă pe 25 mai. Atunci se va vedea ce rol important are Canalul Dunăre - Marea Neagră în sistemul de prevenire a inundațiilor pe zone întinse din amonte și aval de ecluza de la Cernavodă. Această cale naviga-bilă poate prelua până la 200 metri cubi de apă, pe secundă, din Dunăre, suficient pentru a atenua șocul produs de viitură. Totodată, va da de lucru celor două microhidrocentrale de la Agigea, cu o putere instalată de 4 Mw/h fiecare.

Excesul de apă din Canal va fi evacuat în mare, debitul putând crește de la 60 la 200 metri cubi pe secundă.

Viitura din 25 mai va atinge nivelul de cel mult 10,67 metri, în zona ecluzei de la Cernavodă. De la darea în exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră, în urmă cu 30 de ani, cea mai mare viitură a fost de 12 metri. Ultima, cea din 2011, a avut 11 metri.

Inundațiile dau mereu aceeași lecție guvernanților din România, din Balcani și din întreaga Europă. Așa cum au nevoie de democrație, de stat de drept, de economie de piață și de armate puternice, țara noastră nu se poate lipsi de sistemul de securitate în fața inundațiilor. Acesta din urmă este chiar mai important decât celelalte. Cunoașteți oare democrații, state de drept, afaceri și armate care funcționează cu apa până la gât?

România, Balcanii, Europa au nevoie de programe hidrotehnice de mare anvergură, care să rezolve problemele de amenajare sigură a cursurilor râurilor și de preluare a apelor provenite din topirea zăpezilor și din ploile cu debite diluviene. Este tot mai limpede că amenajările actuale nu mai asigură securitatea oamenilor și a bunurilor.

Trebuie făcut efortul material pentru refacerea și consolidarea infrastructurii hidrotehnice existente, astfel încât să reziste la precipitațiile mult mai abundente decât în secolul trecut. Necazurile pricinuite de schimbările climaterice, care ne-au adus secetă ani la rând, tornade, grindină și ploi catastrofale, ne avertizează că trebuie să ne luăm măsuri de apărare la nivel național și continental. România, Balcanii, Europa trebuie să ridice diguri și poduri solide, să construiască lacuri de acumulare și sisteme de irigații eficiente pentru anii de secetă, să ridice păduri în calea torentelor și alunecărilor de teren. De acestea este nevoie nu doar pentru protecția vieții oamenilor, ci și a proprietăților și investițiilor. Nimeni nu vine să bage banii în România, Serbia, Croația sau Ungaria, dacă știe că investițiile vor fi luate de ape.

Un program hidrotehnic la scară națională și continentală va impulsiona creșterea economică și calitatea vieții, va asigura în fiecare țară mii de locuri de muncă în construcții, proiectare și în industriile conexe, în domeniul serviciilor, transporturilor și al comerțului.

Realizarea unui program hidrotehnic multianual este prioritate zero și ar trebui să fie în capul listei temelor de campanie pentru alegerile europarlamentare. Regretabil este că niciun partid și niciun candidat din România nu au abordat-o, de parcă n-ar fi auzit de inundații, de sinistrați, de vieți pierdute și de pagubele materiale uriașe. 

Comentează știrea

Calin
22 mai 2014

Toata gandirea e gresita din start. Luncile trebuie lasate inundabile, asa cum le-a inventat Mama Natura. Degeba faci diguri. Pe langa dezastrul ecologic reprezentat de eliminarea zonelor umede, digurile, mai devreme sau mai tarziu, cedeaza undeva si atunci acolo nivelul apei va ajunge mai sus cu mult decat daca nu erau diguri si viitura se raspandea pe o suprafata mult mai mare si zonele umede isi manifestau rolul de burete. Atunci e dezastru, cum a fost la Rast. Romania nu e Olanda, putem lasa luncile inundabile si sa le folosim prin pescuit, turism, paduri si pasuni cu productivitate biologica ridicata. Cu digul ala comunist de la Dunare, care a transformat o lunca superba si bogata in semidesert, avem doar de pierdut pe toate planurile, inclusiv climatic (a disparut baltaretul).

ath
22 mai 2014
Am vazut rate fericite

Lista dezastrelor ecologice expusa sumar de tine,poate continua.Sa mai amintim cateva:1-insule de agrement in largul marii(autor Mazare &Co).Soseaua de coasta, proiect fara un studiu economic si de mediu.(autor Mazare &Co).Dar cel mai grav este urmatorul.In februarie 2013,primarul Radu Mazare a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000, pentru ca administratia locala sa poata investi in dezvoltarea turistica a zonei(la fel si cu Lacul Tabacarie).Aici,ratele salbatice traiesc in deplina armonie cu zgomotul salupelor lui Mazare.Lacul Siutghiol a fost lotizat de primarie.O zona este repartizata ratelor salbatice si o alta zona este repartizata manelelor.Daca prima zona este folosita de rate pentru cuibarit zona lui Mazare este tot un cuibusor,cuibusor de nebunii.Viva Natura 2000 ! Pasarile aflate in zbor,au primit de la Mazare o harta a lacului si instrumente precise de navigatie aeriana.Ahaa...! Priveste ratoiule ! Acolo-i cuibul nostru ! Prima casa si primul cuib repartizat de Mazare.Uite o rata fericita.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3209 secunde