Dosarul 'Azilele groazei' ajunge în instanţă. Fraţii Godei vor fi judecaţi pentru trafic de persoane

1004
Dosarul 'Azilele groazei' ajunge în instanţă. Fraţii Godei vor fi judecaţi pentru trafic de persoane - ambulantevoluntaribatrani1-1716312071.jpg

Articole de la același autor

Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari unde bătrânii erau cazaţi în condiţii groaznice, a fost trimis în judecată de DIICOT alături de alţi 27 de inculpaţi.


DIICOT nu a comunicat trimiterea dosarului în instanţă, însă cauza a fost înregistrată luni la Tribunalul Ilfov, potrivit portalului instanţelor de judecată.


În dosar mai apar fratele lui Godei, Daniel Godei, dar şi Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.


De asemenea, au fost inculpate firma SC House Grandma Anastasia SRL şi Asociaţia "Sf. Gabriel cel Viteaz".


Ştefan Godei a fost şeful Asociaţiei "Sf. Gabriel cel Viteaz", care administra Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi "Armonia". El a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei.


În iulie 2023, aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.


Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.


De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.


"Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.


Ştefan Godei mai este cercetat într-un dosar separat deschis de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi funcţionari.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4315 secunde