Lacrimi şi durere la înmormântarea militarilor căzuţi la datorie, în accidentele aviatice de la Constanţa

334

Articole de la același autor

Cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentele aviatice din judeţul Constanţa, în seara zilei de 2 martie, au fost înmormântaţi, weekendul trecut, în localităţile de unde erau. Ceremoniile militare şi religioase au fost organizate de Ministerul Apărării Naţionale la Constanţa, Bucureşti şi în localitatea Lunca Corbului, din judeţul Argeş.

Trupurile neînsuflețite ale căpitan-comandorului (pm) Florin Bogdan, sublocotenentului (pm) Gelu Banu, sublocotenentului (pm) Vlad Carp, sublocotenentului (pm) Sergiu Bosoi, sublocotenentului (pm) Ionuț Marinescu și sublocotenentului (pm) Eduard-Cătălin Lateș au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanţa. Aceştia au fost înmormântaţi, sâmbătă, 5 martie, la Cimitirul Eroilor din municipiu, iar la ceremonie a fost prezent şi ministrul Apărării, Vasile Dîncu. În cinstea acestora, au fost trase mai multe salve de tun. Sute de constănţeni au însoţit cortegiile funerare până la biserică şi la cimitir, cu feţele pline de lacrimi şi durere.

Căpitanul (pm) Gheorghe Sorin Pătraşcu a fost înmormântat tot sâmbătă, în localitatea Lunca Corbului, din satul Pădureţi, judeţul Argeş. Iar, duminică, 6 martie, a fost depus pentru odihna veşnică, în Cimitirul Militar Ghencea din Bucureşti, şi locotenent-comandorul (pm) Iosif Costinel Niţă.

Pe timpul desfășurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care și-au pierdut viața, aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților care execută misiuni de poliție aeriană întărită în România au efectuat survoluri ale zonelor în care au avut loc ceremoniile.

Cei opt militari au fost înaintați în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului Apărării Naționale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, și au fost decorați post-mortem de președintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate“.

Eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, „în semn de recunoștință și apreciere a rezultatelor remarcabile obținute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore și a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3574 secunde