Polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, la raport, cu activitatea din prima jumătate a lui 2023

3685
Polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, la raport, cu activitatea din prima jumătate a lui 2023 - fond-bilant-garda-de-coasta-1-1693242699.jpg

Articole de la același autor

Primele șase luni ale lui 2023 au fost încărcate de activități pentru polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Astfel, potrivit statisticii transmise către „Cuget Liber”, în perioada respectivă au fost depistate un număr triplu de mașini reclamate ca fiind furate, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În schimb, s-au depistat o cantitate mai mică de țigări și mai puțini imigranți care încercau să tranziteze ilegal frontiera.

Atenția polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a fost concentrată în primele șase luni din 2023 pe combaterea și prevenirea principalilor factori infracționali. Astfel, un interes major a fost acordat prevenirii trecerii ilegale a frontierei de stat. În perioada amintită au fost constatate 40 de cazuri, în care au fost implicate 162 de persoane (31 de cazuri cu 150 de persoane pe sensul de intrare și 9 cazuri, cu 12 persoane, pe sensul de ieșire); comparativ, în perioada similară a anului trecut au fost înregistrate 55 de cazuri, în care au fost implicate 168 de persoane – 53 de cazuri cu 165 de persoane pe sensul de intrare și 2 cazuri, cu trei persoane, pe sensul de ieșire.

În ceea ce privește combaterea traficului de țigări, în prima jumătate a lui 2023 au fost formulate 36 de dosare penale, în care au fost implicate 36 de persoane, fiind descoperită cantitatea de 1.500.000 de țigarete, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. Prin comparație, anul trecut, în primele șase luni, au fost înregistrate 16 dosare penale, în care au fost implicate 19 persoane, fiind depistată cantitatea de 15.400.000 țigarete, în valoare de 11,5 milioane de lei.

Creștere a fost înregistrată însă în ceea ce privește combaterea traficului internațional de autovehicule furate. Polițiștii de frontieră au depistat, în zona de competență, un număr de 18 infracțiuni, fiind întocmite 18 dosare penale care vizează depistarea a 14 autovehicule și 4 motoare de barcă, suspectate a fi furate. Comparativ, în prima jumătate din 2022 au fost constatate 4 infracțiuni, fiind depistate 4 autovehicule susceptibile a fi furate.

O altă arie de interes a vizat combaterea transporturilor ilegale de deșeuri. În perioada amintită, lucrătorii de la birourile vamale Constanța, Constanța Sud Agigea alături de polițiștii de frontieră, comisarii de la Garda de Mediu și cei de la Protecția Consumatorilor au monitorizat transporturile de marfă în sistem containerizat. În urma analizei, au fost depistate două containere cu 18.300 kilograme de deșeuri sau bunuri second hand, expediate din Indonezia și Israel. Prin comparație, în prima jumătate a lui 2022 au fost descoperite șapte containere și 4 camioane, cu 187.400 kilograme de deșeuri, aduse din Bulgaria, Canada, Irlanda de Nord, Pakistan sau SUA. Lucrătorii din echipa comună au dispus măsura interzicerii introducerii în țara noastră a deșeurilor respective și returnarea lor în țara de expediție.

Totodată, în baza delegărilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, lucrătorii Gărzii de Coastă au efectuat, anul acesta, percheziții la sediul unor firme din județul Prahova, fiind descoperită cantitatea de 290 de tone de deșeuri, comparativ cu anul trecut când au fost descoperite 1.125 tone de deșeuri, la sediul unor firme din Mureș, Călărași și Ilfov. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde