Capturi din ce în ce mai mari la frontieră: chinezisme, mașini furate prin străinătate și deșeuri!

326
Capturi din ce în ce mai mari la frontieră: chinezisme, mașini furate prin străinătate și deșeuri! - fond-masini-furate-frontiera-1-1690997474.jpg
Primul semestru din 2023 a fost unul „bogat” în infracțiuni depistate la granița țării noastre. Astfel arată statistica transmisă de polițiștii de frontieră. S-a triplat numărul capturilor de bunuri susceptibile a fi contrafăcute, numărul mașinilor reclamate ca fiind furate din alte state și depistate la graniță a crescut cu peste 50%, iar traficul ilegal de deșeuri a înregistrat o creștere cu 180%!

Polițiștii de frontieră au avut mult mai multe capturi, în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel reiese din analiza activității prezentate de reprezentanții Inspectoratului Poliției de Frontieră Române. De altfel, se poate spune că creșterile, pe multe dintre liniile de activitate, sunt considerabile!

Astfel, numărul autovehiculelor furate descoperite la graniță a fost în creștere cu peste 50%, în perioada amintită. „În urma activităţilor specifice desfăşurate atât în punctele de frontieră, cât şi în zona de competenţă, în prima jumătate a anului 2023, poliţiştii de frontieră au descoperit 120 de mijloace de transport suspecte a fi furate, în creştere cu 52% faţă de intervalul similar al anului anterior. Cele mai multe mijloace de transport sunt autoturisme înmatriculate în diverse ţări, microbuze ori camioane. Dintre acestea, 103 sunt autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci, mijloace de transport suspecte a fi furate fiind cu aproximativ 52% mai multe comparativ cu perioada similară de anul trecut, când au fost descoperite 79 de mijloace de transport căutate în vederea confiscării. Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni”, au transmis polițiștii de frontieră. De exemplu, polițiștii de la Garda de Coastă au depistat la Vama Veche un bărbat din Lituania, de 38 de ani, care era la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina, dar care figura ca dat în urmărire de autoritățile lituaniene. Tot polițiștii de frontieră constănțeni au depistat, pe raza municipiului Constanța, un tractor marca Scania, în posesia unui cetățean turc. Bunul era căutat în vederea confiscării de autoritățile din Suedia.

Portul Constanța, cea mai importantă poartă de intrare a chinezismelor

Faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în perioada amintită. „Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208. Din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare și Turcia-Bulgaria-România - pe uscat. Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile)”, se mai arată în comunicatul polițiștilor de frontieră.

Cu 180% mai multe transporturi cu deșeuri oprite, decât în prima jumătate a lui 2022

În creștere a fost și numărul transporturilor ilegale cu deșeuri: cu 180% mai mult față de perioada similară a anului trecut. „În primele 6 luni, poliţiştii de frontieră împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii de Mediu au descoperit, în urma efectuării controlului asupra unor ansambluri rutiere, peste 2.773 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer conform prevederilor legale. Comparativ cu perioada similară din 2022, când au fost descoperite aproximativ 988 tone de deşeuri, se înregistrează o creştere cu 180%, fapt datorat în principal măsurilor dispuse la nivel naţional privind problematica deşeurilor”, se menționează în același comunicat.



Peste 1.200 de arme oprite la frontieră


Pe linia combaterii migrației ilegale, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 1.296 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră, pe sensul de intrare în ţară, 2.134 cetăţeni străini, astfel încât, în acest an, se înregistrează o scădere a numărului trecerilor ilegale pe sensul de intrare în ţară. Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.950 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria (6.754), de peste 3 ori mai mulți decât în prima jumătate a anului 2022. Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi şi sunt persoane intrate legal în ţara noastră, cu vize de muncă sau de studii.

Totodată, în perioada respectivă au fost descoperite 1.221 arme (1.202 pistoale cu gaze, 4 puşti de vânătoare, un pistol militar, 7 arme cu aer comprimat şi 7 alte arme), 2.034 cartuşe, 35.632 bucăţi materiale pirotehnice, 9,6 kg materiale explozive, o grenadă şi 55 componente pentru arme, pe care posesorii doreau să le introducă în țară. Persoanele care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiei provin din Ucraina, Belgia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Franţa, Israel, Italia, Moldova, Norvegia, Portugalia, Spania, SUA și România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7313 secunde