Polițiștii de frontieră vor mai multe ore de antrenament cu pistoalele din dotare!

1905

Articole de la același autor

Polițiștii de frontieră au nevoie de dotări performante pentru a depista falsurile din acte, de foișoare pe „granița verde” și de antrenamente cu armamentul din dotare. Sunt doar câteva dintre neajunsurile semnalate conducerii Poliției de Frontieră.





Începutul lunii iulie a prilejuit o întrunire a conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cu organizațiile sindicale, ocazie cu care au fost discutate problemele cu care se confruntă polițiștii de frontieră în exercitarea atribuțiilor. Printre neajunsurile semnalate se numără dotarea insuficientă cu lupe, necesitatea de scaune ergonomice și de foișoare.

„În momentul de față, în cadrul ghișeelor/tonetelor din cadrul punctelor de trecere a frontierei existe lupe care măresc până la maximum 8-10X. Ținând cont de faptul că metodele de falsificare a documentelor de călătorie sunt tot mai sofisticate de la o zi la alta, am solicitat achiziționarea de lupe performante, tip Regula, care să asigure o mai bună verificare a unor elemente de siguranță ale documentelor. Ținând cont de timpul prelungit petrecut la controlul de frontieră, de 12 sau 13 ore, este necesară achiziționarea unor scaune ergonomice care să fie conforme cu normele de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, având în vedere că trăim în era tehnologiei, iar «dosarul cu șină» nu trebuie să mai existe, am solicitat digitalizarea registrelor pe care le folosesc polițiștii care privesc registrul de litigii, caietul de consemnare a sumelor de bani sau a formularelor tip NPI.

Ținând cont de specificul misiunilor desfășurate în zonele greu accesibile unde necesită deplasarea pe jos, este absolut necesar construirea de foișoare pentru adăpostirea în caz de ploaie sau zăpadă , cu precădere la frontiera de nord și de est”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, în urma întrunirii menționate.



Măsuri pentru plata orelor suplimentare

Sunt necesare și mai multe antrenamente cu armamentul din dotare, au atras atenția polițiștii, în condițiile în care polițiștii de frontieră trebuie să țină piept contrabandiștilor de țigări și traficanților de migranți. „Atât pregătirea tactică, dar și tragerea cu armamentul din dotare nu sunt doar obligații de serviciu și sunt absolut necesare pentru pregătirea polițiștilor. La nivelul fiecărei structuri teritoriale e nevoie de instructori specializați care să asigure pregătirea tactică (elemente privind aplicarea măsurilor preventive sau coercitive). De asemenea, pentru perfecționarea polițiștilor este necesar ca în cadrul ședințelor de tragere să fie folosite de fiecare polițist cât mai multe cartușe pentru o mai bună sedimentare a deprinderilor practice”, au mai arătat sindicaliștii.

Totodată, au fost solicitate măsuri și pentru plata orelor suplimentare, acordarea unui spor de conducere coordonatorilor turelor de serviciu etc.

În cadrul ședinței au fost prezentate planurile, investițiile și achizițiile, respectiv: vor fi achiziționate încă 6.000 de pistoale pe lângă cele 5.000 deja existente, vor fi achiziționate aparate de supraveghere aeriană; reabilitarea a 5 sectoare ale PFR: Orlea, Negru Vodă, Băneasa, Darabani și Vicovu de Sus; vor fi achiziționate două nave de supraveghere maritimă pentru Garda de Coastă; vor fi achiziționate șalupe de intervenție - până la 20; vor fi achiziționate autospeciale pentru specificul zonei, până la maximum 50 bucăți tip Raptor; vor fi achiziționate ATV-uri și UTV-uri, autospeciale câini; vor fi achiziționate 8 microbuze transport personal propriu; vor fi achiziționate 160 lămpi UV, aparate foto criminalistice; vor fi achiziționate veste și căști antiglonț.





Noua uniformă, distribuită din martie 2023

„A fost prezentată noua uniformă a polițiștilor de frontieră, care este în proporție de aproape 80-90% finalizată ca design (prototip). Noua uniformă nici pe departe nu se compară cu cea existentă cu pantalon la dungă și cravată pentru structurile operative. Aceasta va fi confecționată din materiale de calitate, termorezistente și cu un design modern, model Frontex. Ca și termen orientativ, a fost luată în calcul luna martie 2023, când se va trimite la toate structurile o serie de uniformă 0, polițiștii de frontieră putând să probeze și să comande ulterior mărimea potrivită. Pentru că nu ne place și o facem destul de rar, nu vrem să lăudăm noua uniformă, dar cu siguranță aceasta va reprezenta un succes al instituției, după ce am văzut noul model”, au mai subliniat sindicaliștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4288 secunde