Legătură surprinzătoare între Drumul Mătăsii și traficul de migranți, cu ramificații și pe meleagurile noastre

140
Legătură surprinzătoare între Drumul Mătăsii și traficul de migranți, cu ramificații și pe meleagurile noastre - jos-1654623095.jpg
Țara noastră este una dintre principalele rute folosite de traficanții de migranți în transportarea celor ce fug din calea conflictelor din Orientul Mijlociu, dinspre Turcia spre vestul Europei. O amplă anchetă coordonată de organizația Europol a dus la destructurarea unei rețele de traficanți cu ramificații în întreaga Europă, inclusiv în România, la rețineri și la aflarea „dedesubturilor” acestei afaceri cu carne vie.

Descurajarea traficului de migranți este una din principalele preocupări ale polițiștilor de frontieră constănțeni. Iar zona județului Constanța, prin poziția sa geografică, este vizată de rețelele de traficanți de migranți, în încercarea lor de a-i duce pe cei care fug din calea conflictelor din Orientul Mijlociu spre țările din vestul Europei. Spre exemplu, în 2021, în raza de competență a Gărzii de Coastă au fost constatate 66 de treceri sau încercări de trecere frauduloasă a frontierei, în care au fost implicate 161 de persoane. Nu mai departe, în urmă cu câteva zile, polițiștii de frontieră au depistat, în apropiere de Costinești, o ambarcațiune în care erau peste 50 de migranți, care veneau dinspre Turcia.

Stăvilirea acestui fenomen este un deziderat al autorităților din întreaga Europă, motiv pentru care, pe 1 iunie, a avut loc cea mai recentă acțiune a oamenilor legii din Germania, Austria, Ungaria și România, sub coordonarea Poliției Federale Germane și a Europol, în urma căreia au avut loc mai multe rețineri și au fost confiscate bunuri de peste 80.000 de euro. Potrivit unui comunicat remis de Europol, până în prezent, în scopul destructurării rețelelor de traficanți care aduc migranți spre vestul Europei au avut loc 151 de percheziții (37 în Austria, 70 în Germania, 17 în Ungaria, 25 în România și 2 în Olanda), au fost arestați 127 de facilitatori (25 în România, 63 în Austria, 19 în Germania, 15 în Ungaria) și au fost puse sub sechestru bunuri de aproximativ 900.000 de euro.



Sistemul de plată folosit de traficanți, „moștenire” de la comercianții arabi din secolul VIII


„Investigațiile au descoperit că acești suspecți conduceau o afacere de contrabandă la scară largă, folosind aceeași logistică, cazare și aranjamente de călătorie. Ei au folosit magazii de camioane, dube închise și mașini personale pentru a introduce migranți din Turcia prin regiunea Balcanilor de Vest, România și Ungaria către Austria, Germania și Țările de Jos. Plățile au fost efectuate în principal prin așa-numitul sistem financiar subteran hawala, în timp ce cel puțin una dintre cele 14 ținte a acționat ca un hawaladar. Suspecții au folosit platformele de socializare pentru a-și face publicitate afacerii ilegale și pentru a convinge rudele migranților că contrabanda este în siguranță. Facilitatorii trebuie de obicei să construiască încrederea în rândul comunităților de migranți, pentru a recruta cât mai mulți migranți. Facilitatorii, în acest caz, au folosit videoclipuri scurte pentru a-și face publicitate serviciilor și pentru a-și vinde serviciile de contrabandă presupuse ca fiind sigure. Cu toate acestea, unele videoclipuri îi arată pe facilitatori folosind arme de foc în timp ce escortau migranții prin gardul de la granița cu Ungaria. În plus, investigațiile au scos la iveală că mulți dintre migranți au fost transportați în condiții care puneau viața în pericol, ascunși în dube și mașini private”, se arată în comunicatul Europol. Plata hawala, dezvoltată de comercianții arabi pe Drumul Mătăsii, în secolul al VIII-lea, presupune un sistem bazat pe onoare, în care sumele de bani nu sunt „circulate” între membrii grupării, ci sunt date de migranți primului intermediar, iar ceilalți membri ai rețelei au încredere în acesta că îi va „răsplăti” ulterior; în caz contrar, primul intermediar își pierde onoarea și va suferi grave prejudicii financiare.


Migranții plăteau între 4.000 și 10.000 de euro


Rezultatele anchetelor Europol au relevat că țintele au facilitat introducerea ilegală a cel puțin 10.000 de migranți, care sunt în principal de origine afgană, pakistaneză și siriană, către U.E. Iar sumele plătite de migranți sunt colosale.

„Migranții plăteau între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de trafic. De exemplu, prețul pentru facilitarea traversării din România în Germania era între 4.000 și 5.000 de euro. Migranții, dintre care unii erau familii cu copii mici, erau cazați în condiții extrem de proaste, adesea fără acces la toalete sau apă. Pentru casele de siguranță, suspecții au închiriat locuințe sau au folosit locuințele membrilor grupului, situate în principal în zonele județului Călărași, județului Ialomița și Timișoara. Într-una dintre casele de siguranță, cu o suprafață de aproximativ 60 mp, suspecții au ascuns 100 de persoane în același timp. Migranții au fost apoi transferați în condiții riscante în camioane supraaglomerate, între mărfuri și în dube fără ventilație adecvată”, au mai comunicat reprezentanții Europol. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5118 secunde