Aplicația care fură datele de pe carduri, distrusă de Europol. Anunțul Poliției Române

407
Aplicația care fură datele de pe carduri, distrusă de Europol. Anunțul Poliției Române - malwarecyberattacks16x91-1654168968.jpg

Articole de la același autor

Autorităţile din 11 state, coordonate de Europol, au lucrat pentru dezafectarea aplicaţiei maliţioase FluBot, responsabilă pentru atacurile cibernetice de tip SMS. Atacurile au vizat şi mii de cetăţeni români, cu scopul de a obţine date sensibile.


”În contextul atacurilor cibernetice ce au vizat utilizatori ai terminalelor mobile din România, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potenţialele victime date sensibile (personale, financiare şi de autentificare), Poliţia Română s-a alăturat unei operaţiuni internaţionale care a implicat autorităţi de aplicare a legii din 11 ţări. Acţiunea a dus la dezafectarea aplicaţiei maliţioase FluBot, un malware conceput pentru terminalele mobile Android”, a transmis, joi, Poliţia Română.


Sursa citată a precizat că, în urma unei investigaţii complexe, care a implicat autorităţi de aplicare a legii din Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveţia, Ţările de Jos şi Statele Unite ale Americii, cu coordonarea activităţii internaţionale desfăşurate de Europol - EC3, infrastructura informatică a aplicaţiei maliţioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către Poliţia olandeză, făcând această familie de malware inactivă.


Principalul mod de propagare pare să fie trimiterea de mesaje SMS, redactate pentru a sugera că au fost trimise de o companie de curierat. Mesajul SMS solicită activarea unui link pentru a urmări livrarea unui colet fictiv. Potențiala victimă este atrasă într-o capcană de tip phishing, site-ul vizita solicitând instalarea unei aplicații care ar facilita mai departe urmărirea procesului de livrare.


Odată infiltrat pe telefonul victimei, FluBot solicită permisiuni suplimentare pentru accesarea adresei de contacte, pe care o folosește pentru a trimite mai departe SMS-uri conținând „invitația” către site-ul de phishing.


Se pare că acest malware a avut cea mai mare răspândire în Marea Britanie. Autoritatea NCSC (National Cyber Guidance Security Centre) răspunzând prin trimiterea de alerte cu privire la modul de identificare și eliminare a FluBot. Alerte similare au fost trimise și de operatorii locali de telefonie mobilă, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5375 secunde