Polițiștii, în pielea goală la început de vară! "Iunie ne găsește fără chiloți, dar cu căciulă!"

3109
De la 1 iulie, polițiștii nu vor mai primi norma de echipament. În locul banilor, le-au fost promise uniforme moderne, din materiale mai bune decât cămășile și pantalonii la dungă pe care îi au acum. Dar nici până în al 12-lea ceas nu au fost lansate licitațiile pentru noile uniforme, astfel că deja este cert că oamenii legii nu vor avea îmbrăcăminte nouă.

Sarcina pe care și-a asumat-o Ministerul Afacerilor Interne de a-i „îmbrăca” pe polițiști, cu uniforme moderne, se dovedește mai grea decât era preconizat. Câțiva ani la rând, s-a tot discutat despre necesitatea înlocuirii uniformelor polițiștilor, iar anul trecut a fost adoptată hotărârea care prevedea că polițiștii vor mai primi norma de echipament până la 1 iulie 2022. Ulterior acestei date, oamenii legii ar urma să primească primele tranșe din uniformele moderne.

De la teorie până la ceea ce se întâmplă în realitate este cale lungă, după cum se dovedește: nici până în al 12-lea ceas – moment în care se află oamenii legii acum, având în vedere că mai este doar o lună până la 1 iulie – nu există garanția că polițiștii vor primi uniformele promise.

„Nu vom primi elementele noii uniforme, pentru că au întârziat foarte mult cu licitațiile și este o degringoladă în ceea ce privește achiziționarea. Deci nu vor fi nici uniformele, nu vor fi nici banii, putem spune că vor fi polițiști care vor avea și uniforma veche, și cea nouă. La unele loturi au dat drumul și urmează să fie achiziționate părți din uniformă, la altele nu au dat drumul. Din moment ce nu mai ai de unde să îți cumperi uniforma veche nici nouă, vom avea polițiști hibrizi cu ambele tipuri de uniforme, polițiști cu vechea uniformă care va fi foarte uzată, căci nu vor mai avea posibilitatea să o înnoiască. Poate ne trezim și cu elemente de îmbrăcăminte pe care le vom adapta pentru a putea să intrăm în serviciu, căci nu vor fi stocuri nici pe cea veche, nici pe cea nouă”, a declarat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, pentru „Cuget Liber”.

Astfel, deși au trecut mai bine de două luni de la lansarea primelor licitații, în momentul de față nu au fost semnate contracte pentru noile elemente de uniformă. IGPR se pregătește să semneze acordurile cadru pentru diverse articole: pantofi intervenție vară/iarnă bărbați/femei, ghete intervenție vară/iarnă bărbați/femei, pantofi din piele vară/iarnă bărbați/femei, ghete din piele, cizme din piele, caschete vară/iarnă, berete, pardesiu bărbați/femei, impermeabil pentru ploaie bărbați/femei, cămașă bluză uniformă de serviciu bărbați/femei.

Polițiștii amenință cu noi proteste

„Există însă și niște «surprize». Au fost anulate achizițiile pentru mănuși din piele (nu au fost depuse oferte) și pentru costum termic, respectiv mănuși de serviciu/intervenție (oferte neconforme tehnic).

Așadar, începutul lunii iunie ne găsește, pe românește, fără chiloți, dar cu căciulă! Șansele ca, în prima lună de vară, furnizorii câștigători să înceapă producția miilor de articole vestimentare sunt identice cu renunțarea lui Putin la «operațiunea specială». La modul în care decurg diligențele, putem afirma cu certitudine că ne va prinde toamna și nu vom vedea în magaziile teritoriale articole din noua uniformă. Iar consecințele acestor decizii proaste luate de conducerea MAI vor conduce la situația ridicolă în care polițiștii nu vor mai avea nici de unde să-și achiziționeze elemente de îmbrăcăminte din vechea uniformă și nici resurse financiare, însă nici «noua» uniformă nu va fi disponibilă. Să nu mai vorbim de faptul că termenul limită de depunere a ofertelor pentru bluzon, pelerină ploaie, fes, centură, cămașă reprezentare și tricou a fost 31 mai”, a mai arătat sindicalistul.

În consecință, polițiștii cer să fie amânat termenul de sistare a acordării normei de echipare pentru o dată ulterioară. „În aceste condiții, raportat la faptul că M.A.I. a ajuns să dea cu o mână, respectiv un sfert din cele două tranșe restante (aproximativ 150 lei), și ia cu două, sistează norma financiară de echipare (aproximativ 250 lei), somăm conducerea M.A.I. să amâne termenul de sistare a normei de echipament până la finalul anului 2022. În caz contrar, vom organiza acțiuni de protest sub toate formele pe care le vor decide polițiștii”, a mai arătat Cosmin Andreica. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2206 secunde