Reguli noi pentru șoferii care vor să obțină, mai repede, permisul auto suspendat!

1623

Articole de la același autor

Începând de anul acesta, Codul Rutier prevede reguli mai aspre pentru șoferii care au comis contravenții în trafic și vor să primească mai devreme, înapoi, permisul auto suspendat. În primul rând, perioada de suspendare nu se mai reduce la 30 de zile, ci doar cu o treime din perioada totală. De asemenea, dacă în șase luni comit alte contravenții, nu mai pot beneficia de această clemență, nu le mai este redusă din nou perioada suspendării dreptului de a conduce.

Modificările aduse Codului Rutier, anul acesta, vizează și reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Astfel, șoferii care au fost sancționați contravențional și le-a fost suspendat dreptul de a conduce, dar vor să-și recupereze permisul auto înainte de termenul stabilit pot susține, precum în anii anteriori, o testare de cunoaștere a regulilor de circulație. Dar, spre deosebire de anii anteriori, începând de anul acesta, perioada de suspendare nu se mai reduce la 30 de zile, ci termenul se reduce cu o treime din perioadă. Potrivit polițiștilor, aceasta este principala modificare adusă Codului Rutier în ceea ce privește reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. „Astfel, dacă, anul trecut, în cazul unui șofer sancționat contravențional pentru viteză excesivă, căruia i-a fost aplicată măsura complementară de suspendare a dreptului de conducere de 90 de zile, perioada de suspendare se reducea la 30 de zile, după promovarea testului, în prezent perioada se reduce cu o treime, adică de la 90 la 60 de zile”, ne-au precizat polițiștii de la Serviciul Rutier Constanța.

De asemenea, o altă modificare este faptul că pot susține testarea și șoferii cărora le-a fost aplicată măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 30 de zile. Până anul acesta, acești șoferi nu puteau beneficia de respectiva reducere. „De exemplu, în cazul șoferilor sancționați contravențional pentru comportament agresiv – de asemenea o noutate în Codul Penal – în urma promovării testării, perioada de suspendare a dreptului de a conduce este redusă de la 30 la 20 de zile”, au adăugat oamenii legii.

Testarea poate fi susținută la orice Poliție Rutieră din țară

Testul poate fi susținut până în a 20-a zi din perioada de suspendare (spre deosebire de anii trecuți, când putea fi susținut până în a 30-a zi!), iar șoferii interesați trebuie să se prezinte cu dovada de circulație la sediul oricărui serviciu de poliție rutieră din țară, în vederea unei programări. „Șoferii vin la Serviciul Rutier și se înscriu pentru testarea cunoștințelor din regulile de circulație, pe care o vor susține în perioada de suspendare. Adică ulterior perioadei în care este în vigoare dovada de circulație. Sau, dacă dorește, șoferul are posibilitatea să renunțe la dovada de circulație, care are o valabilitate de 15 zile, și să înceapă să «curgă» perioada de suspendare”, au mai precizat polițiștii.

Data și ora testării le sunt comunicate șoferilor în momentul programării. Testarea cuprinde 15 întrebări, iar pentru a o promova, șoferii trebuie să răspundă corect la cel puțin 13 întrebări, în mai puțin de 30 de minute. O condiție pentru a putea susține această testare este ca șoferii să aibă „vechime”, adică să fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei contravenționale.

Cazuri în care perioada de suspendare a permisului nu este redusă!

Sunt însă și o serie de împrejurări în care șoferii nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. De exemplu, dacă a trecut mai puțin de un an de la cea mai recentă suspendare a dreptului de a conduce, iar aceștia au acumulat, din nou, 15 puncte de penalizare; sau dacă perioada de suspendare este însumată din mai multe perioade de suspendare, pentru mai multe fapte contravenționale. Totodată, nu pot solicita Poliției Rutiere reducerea perioadei de suspendare șoferii care au fost implicați în accidente rutiere, au fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau nu au oprit la trecerea peste calea ferată.

Testare obligatorie pentru depășirile neregulamentare

În schimb, în următoarele cazuri, șoferii vor fi obligați să susțină testarea cunoștințelor din regulile de circulație, dar nu pentru a obține o reducere, ci pentru a nu li se adăuga alte 30 de zile de suspendare: nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, iar prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; au condus sub influența alcoolului, au provocat un accident soldat cu pagube materiale; în șase luni de la redobândirea permisului le-a fost suspendat din nou dreptul de a conduce.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5086 secunde