Reorganizarea IPJ Constanța, pe masa ministrului Predoiu. Europol: "Organizația noastră a venit cu o serie de observații"

954
Reorganizarea IPJ Constanța, pe masa ministrului Predoiu. Europol:

Articole de la același autor

Marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc întâlnirea organizațiilor sindicale cu ministrul Cătălin Predoiu și șeful Poliției Române, ocazie cu care au fost prezentate „măsurile luate pentru reorganizarea IPJ Constanța și eficientizarea activităților de prevenire și combatere a infracționalității la nivelul județului Constanța”, ca urmare a evenimentului nefericit din localitatea 2 Mai, când doi tineri au fost spulberați de un șofer drogat.

Astfel, o primă noutate propusă de minister se referă la implementarea unui concept care să asigure realizarea principiului comenzii unice, prin trecerea componentelor de poliţie în subordinea inspectorului şef, cu excepţia structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi operaţiuni speciale. „(…) Pentru gestionarea uniformă a situaţiei operative, structurile de poliţie transporturi, precum şi componente de poliţie rutieră cu competenţe pentru segmentul de autostrăzi au fost propuse pentru includerea în structura organizatorică a IPJ Constanţa”, se arată în documentul ministerului.



Poliţişti mai pregătiţi profesional, cu dus-întors


Îmbunătăţirea instrumentelor de pregătire a poliţiştilor, „prin redimensionarea structurii de pregătire profesională de la nivelul IPJ Constanţa, dezvoltarea capabilităţilor de pregătire, achiziţia unor echipamente dedicate” etc., este o altă propunere a MAI.

Referitor la acest punct, Sindicatul Europol spune: „Am reiterat că momentan pregătirea profesională a polițiștilor pe toate palierele e ca în opera lui Caragiale, «e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire». Trebuie să remarcăm că nici cadrul legislativ nu ne ajută la pregătirea profesională, având în vedere că aceasta trebuie să se facă pe post, în timpul serviciului, ceea ce e imposibil la nivelul structurilor operative. Mai mult de atât, am evidențiat lipsa spațiilor unde se poate desfășura pregătirea tactică/ fizică sau lipsa unor contracte de colaborare cu anumite săli de sport care să pună la dispoziție asemenea spații. De asemenea, avem de-a face cu lipsa personalului abilitat care să efectueze pregătirea profesională”, reacţionează Europol.

O altă măsură propusă de minister se referă la dezvoltarea unei structuri unice de investigare a infracţiunilor de mediu, în concordanţă cu tendinţele actuale ale criminalităţii.

Alte două măsuri propuse sunt: întărirea capabilităţilor de negociere în situaţii de criză, creşterea capacităţii de ripostă a structurilor specializate şi eficientizarea activităţilor pe linie de intervenţie pirotehnică, prin dezvoltarea structurii de acţiuni speciale de la nivelul IPJ Constanţa; crearea unui nou concept pentru supravegherea executării măsurilor preventive de libertate, prin înfiinţarea unui structuri cu două componente: reţinere / arestare preventivă şi supraveghere judiciară.

Reacţia Europol la pachetul de măsuri

„Așteptăm o detaliere a acestor măsuri care au aspect mai mult de obiective, MAI a precizat că va reveni cu o formă detaliată. Organizația noastră a venit cu o serie de observații precum: fuziunea Biroului Rutier al Poliției municipiului Constanța cu Serviciul Rutier, în condițiile în care momentan toate acțiunile desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier sunt în directă relaționare cu Serviciul Rutier; îmbunătățirea actului managerial – am precizat faptul că acest mecanism este într-o strânsă corelație cu modul de ocupare a funcțiilor, și aici ne referim la instituția împuternicirii pe funcție, care din excepție s-a transformat în regulă și care nu poate face decât să ducă în derizoriu actul managerial atunci când se perpetuează; pentru «întărirea structurilor de poliție rutieră și creșterea prezenței în stradă» am precizat că acești doi itemi sunt în foarte mare măsură legați de deficitul excesiv de personal (…) Principiul «descurcați-vă cu ce aveți» nu mai poate funcționa pentru că nu trebuie să așteptăm o nouă tragedie ca să putem pune pe masă lipsurile structurilor polițienești”, transmit reprezentanţii Europol.

Şi alte subiecte arzătoare, pe masa de lucru

În cadrul întâlnirii, au fost discutate și alte aspecte precum remunerarea precară a polițiștilor, accesul greoi la informații clasificate, lipsa personalului specializat pentru efectuarea digitalizării, înființarea poliţiei canine şi identificarea unui mecanism de uniformizare a celor două corpuri (corpul agenților și corpul ofițerilor), respectiv înlocuirea acestora cu un corp comun după modelul poliţiei americane, mai informează Europol.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0041 secunde