Detalii despre "reorganizarea" IPJ Constanța: altă denumire, alt val imens de pensionări!

13449

Articole de la același autor

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța va deveni Direcția Generală a Poliției Județului Constanța, toți polițiștii vor fi puși la dispoziție, iar apoi repartizați pe posturi în funcție de nevoie și se preconizează o reorganizare a structurilor astfel încât să fie desființate funcțiile de șefi și șefuleți. Aceste informații sunt oferite pe surse, în vreme ce „rețeta de reorganizare” ar urma să vină „într-un plic” de la București, spun sindicaliștii.

Între timp, IPJ Constanța a lansat un chestionar pentru ca populația să aprecieze activitatea instituției. Un chestionar cu hibe, spun atât cetățenii, cât și sindicaliștii din sistem.

Procesul de „reorganizare” a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța este în plină desfășurare. S-a scurs mai bine de o lună de la tragedia de la 2 Mai - provocată de un tânăr drogat, care se afla la volanul unei mașini și a lovit în plin un grup de studenți, dintre care doi au murit – care a stat la baza deciziei de a „regândi” organizarea structurii polițienești de la malul mării, într-un proiect pilot ce se dorește apoi a fi implementat la nivelul întregii țări. O lună în care nu s-au întâmplat prea multe, doar vreo câteva întâlniri ale Grupului de lucru desemnat de la nivelul Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne, potrivit surselor noastre, și câteva întruniri între noua conducere a IPJ Constanța și reprezentanții sindicatelor.

Mai este puțin până la finalizarea termenului de 45 de zile vehiculat inițial de ministrul Cătălin Predoiu pentru regândirea structurii de poliție constănțene – data de 15 octombrie, după cum spun aceleași surse.



Chestionar cu... hibe: nu poate fi selectat răspuns multiplu, deși ar fi necesar


Motivând că se dorește consultarea populației cu privire la activitatea IPJ Constanța, instituția a lansat la sfârșitul săptămânii trecute un chestionar cu 15 întrebări „menite să reflecte percepția dumneavoastră asupra instituției noastre și gradul de încredere pe care îl aveți în această instituție”. Printre întrebări, menționăm: „Cum estimați gradul de criminalitate la nivelul județului Constanța?”, „Cum apreciați gradul de siguranță personală în comunitatea în care trăiți?”, „Care este gradul dumneavoastră de satisfacție cu privire la activitatea poliției în domeniul combaterii infracționalității?”, „Cât de eficientă credeți că este poliția în prevenirea infracțiunilor?”, „Cât de eficientă consideraţi că este poliţia în prinderea infractorilor?”, „După părerea dvs, poliția ca instituție beneficiază de resursele logistice, financiare și umane necesare pentru realizarea obiectivelor legate de siguranța cetățeanului?”, „Din punctul dumneavoastră de vedere, performanța poliției ca instituție s-ar îmbunătăți dacă ar crește autoritatea conferită polițistului în societate (prin adaptarea legislației, a statutului profesional la cerințele actuale)?”, „Ce credeți că ar trebui făcut de către poliție pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor ?” etc.

Chestionarul are hibe, după cum au constatat cei care l-au completat, căci la toate întrebările poate fi selectată doar o singură variantă de răspuns, deși în cazul unora se preta un răspuns multiplu. De exemplu, în ceea ce privește lipsurile, respondenții pot selecta un singur neajuns, chiar dacă în opinia lor ar fi mai multe probleme ce trebuie semnalate.

Sau la întrebarea „Aţi avut ocazia ca în ultimii 2 ani să interacţionaţi în mod direct cu vreun poliţişt?”, dacă răspunsul este pozitiv, ulterior, la întrebarea „Dacă aţi răspuns cu DA la întrebarea nr.12, alegeţi situaţiile în care a avut loc interacţiunea. Puteţi alege oricâte variante consideraţi potrivite, menţionând de câte ori a avut loc o situaţie de acest gen în ultimii 2 ani (o dată, de 2-3 ori, 4 ori sau mai des)”, respondenții nu pot selecta decât o variantă, deși sunt încurajați să aleagă câte variante vor!



Daniel Avasilcăi: „Chestionarul este praf în ochi!”


Aspectele acestea au fost constatate și de sindicaliști. Daniel Avasilcăi, președintele Filialei Constanța a Sindicatului Europol, a declarat pentru „Cuget Liber” că realizarea chestionarului în această formă confirmă informațiile pe care le au sindicaliștii, și anume că „reorganizarea nu este pusă pe hârtie de Grupul de lucru, aceasta a fost deja gândită și noua structură se află într-un plic, ce va fi transmis celor de la Constanța la momentul potrivit”.

„Chestionarul este praf în ochi, întrebările nu au relevanță, nu pentru populație, care nu poate să bifeze decât o variantă de răspuns, deși este evident că problemele sunt mult mai multe și mai diverse. Așteptăm să fie făcute publice rezultatele chestionarului!”, a afirmat Daniel Avasilcăi.

Cât privește procesul de reorganizare, potrivit informațiilor noastre, a „răsuflat” deja faptul că instituția nu va mai purta denumirea de inspectorat, ci va fi transformată în Direcția Generală a Poliției Județului Constanța. Probabil o organizare inspirată de la Frontieră, pentru a schimba și titulatura conducerii, din inspector șef în director general. Alte informații vehiculate vizează faptul că toți polițiștii vor fi puși la dispoziție, urmând ca apoi să fie repartizați în funcție de nevoie. Iar termenul final de implementare nu ar mai fi 15 octombrie, ci se pare că va fi undeva în luna decembrie.

Se preconizează un val imens de pensionări

Rămâne de văzut însă cu ce polițiști va mai fi operată „reorganizarea”. În IPJ Constanța domnește o atmosferă de nemulțumire, de spaimă și frustrare. Oameni care lucrează cât pentru 3 sau 4 polițiști – având în vedere deficitul de personal – sunt indignați de nesiguranța locului de muncă, iar sindicalistul Daniel Avasilcăi afirmă că se preconizează un val imens de pensionări. „Nu știm dacă planul de reorganizare va fi ceva bun sau rău, pentru că este ținut secret. Ce putem să spunem însă este că va urma un val imens de pensionări. Polițiștii care au ajuns la maturitatea profesională, confruntați cu nesiguranța locului de muncă, funcțiile pe care vor fi repuși, vor alege să plece din sistem. Mulți au deja cererile de pensionare scrise. Oameni care ar mai avea mulți ani de oferit acestei structuri aleg să se retragă, sătui de bătaia de joc. Va fi un haos!”, consideră sindicalistul, iar în asentimentul său sunt mulți oameni ai legii din județul Constanța.

Pe de altă parte, se impune precizat că se mai preconizează o regândire a structurilor din subordinea IPJ Constanța astfel încât să fie desființate multe funcții de șefi și șefuleți. De exemplu, în prezent, la nivelul municipiului Constanța sunt cinci secții de poliție, fiecare cu funcții de șef secție, adjunct secție, șefi birouri, șefi compartimente... dar pe stradă, noapte de noapte, sunt prezente doar cinci patrule. În condițiile în care, spun sindicaliștii, în anii ’90 erau și 180 de polițiști de tura pe noapte!

În altă ordine de idei, constănțenii care doresc să completeze chestionarul lansat de IPJ Constanța o pot face accesând linkul: https://ct.politiaromana.ro/ro/chestionar-de-evaluare-a-gradului-de-incredere-in-institutie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.398 secunde