S-a dat alarma în Poliție! Vor fi tăiate posturi și plata orelor suplimentare?

17616
S-a dat alarma în Poliție! Vor fi tăiate posturi și plata orelor suplimentare? - fond-protest-toate-sindicatele-1695144142.jpeg

Articole de la același autor

Polițiștii și pensionarii militari din întreaga țară ies din nou în stradă. Joi, 21 septembrie, mii de oameni vor protesta în București împotriva măsurilor de austeritate anunțate de Guvern, de la 1 octombrie. Deși inițial polițiștii au fost asigurați că vor fi exceptați de la „tăierea” posturilor de șef birou și a plății orelor suplimentare, de curând premierul Marcel Ciolacu a transmis că „nu va fi nicio excepție”.



Sindicaliștii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională alături de cei din instituțiile publice (curți de apel, parchete, penitenciare, administrație publică etc.) anunță un nou protest de amploare, joi, 21 septembrie, ora 11.00, în fața Ministerului Finanțelor, iar la ora 12,00 se va merge în marș, către sediul Guvernului din Piața Victoriei.

Protestul vizează atât nemulțumirile pe care le-au tot cerut rezolvate în ultimii ani, cât și altele noi. Precum la manifestările anterioare, la protest și-au anunțat participarea membrii tuturor sindicatelor din sistem, inclusiv pensionarii militari.

Măsurile de austeritate vor duce la scăderi salariale de până la 1.000 de lei

Cât privește motivele noului protest, acestea sunt numeroase. Conducerea Sindicatului Europol a transmis o comunicare în care atrage atenția că este „alarmă în sistem!”. „Dacă în urmă cu o săptămână vicepremierul Cătălin Predoiu dădea asigurări că structura de apărare, ordine publică și siguranță națională va fi exceptată de la măsurile de austeritate care trebuie să fie implementate de la data de 1 octombrie 2024 de coaliția aflată la guvernare, astăzi Ministrul Afacerilor Interne se pare că bate în retragere de la mesajele liniștitoare, cel puțin cu privire la drepturile actuale. (...) Nici în această variantă de proiect de act normativ nu observăm exceptările promise, în special în privința desființării funcțiilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6000 la nivelul MAI), a plății orelor lucrate suplimentar care nu au putut fi compensate în următoarele 60 de zile, dar și riscul de a nu se mai plăti nici munca efectuată în zilele de repaus și de sărbători legale. Mai mult, Dumitru Costin, președintele confederației BNS, organizație la care suntem afiliați, ne-a informat că a avut o întâlnire cu premierul, care i-a transmis că nu va exista nicio excepție, pentru nicio categorie profesională”, a arătat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

Impactul măsurilor de austeritate va fi drastic asupra polițiștilor, însemnând reduceri semnificative ale veniturilor: tăierea sporului pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale (minus 300 -1.000 lei); eliminarea plății pentru munca suplimentară (minus 200-1.000 lei); plafonarea sporurilor, compensațiilor, majorărilor și a indemnizațiilor la nivelul încasat chiar și în 2009; radierea posturilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6.000 posturi).

Vasile Zelca: „Guvernul și Parlamentul ne sfidează drepturile”

La manifestări vor participa și polițiștii de penitenciare din cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. „Guvernul și Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale și profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenții politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluțiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanților – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă așteptată”, a arătat liderul sindical Vasile Zelca.

Ilie Truță: „Scopul este demolarea minciunilor guvernamentale”

La București vor fi prezenți și membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, inclusiv cei din Filiala Constanța. „Scopul principal este demolarea minciunilor guvernamentale despre «creșteri» de salarii și pensii pentru militari și civili, despre așa-zisa «echitate» în domeniu, despre inexistentele negocieri cu C.E. privind PNRR, la fel de inexistentele «ordine» ale Băncii Mondiale, riposta la mizerabilul război psihologic și de imagine declanșat împotriva militarilor și polițiștilor, în activitate sau în rezervă, în condițiile existenței unui conflict militar în desfășurare la 350 de metri de granița de est; a ocupării străzilor și orașelor de infractori și drogați, Poliția fiind destructurată.

Politica dezastruoasă în ceea ce privește Apărarea Țării, promovată de toate guvernele României din ultimele trei decenii, este continuată și de actualul guvern. În condițiile în care rachetele inamice au împânzit cerul din proximitatea granițelor, guvernanții tratează în continuare, cu un dispreț și un cinism inadmisibile, întregul Sistem Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, vizând distrugerea completă a capacității de ripostă militară, în scopul externalizării, pe bani grei, a Apărării Țării. Din păcate, guvernanții își acoperă incompetențele, folosindu-se de incultura în domeniu a unor jurnaliști, dar și de «trompetele acoperite» care s-au infiltrat în instituțiile mass-media”, a afirmat comandor Ilie Truță, vicepreședinte responsabil Zona de SE în Comitetul Director al SCMD.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2557 secunde