Șansă pentru agenții de poliție care vor să devină ofițeri. Iată câte posturi sunt scoase la concurs în Constanța

2405

Articole de la același autor

O măsură prin care poate fi redus deficitul din Poliție este organizarea de concursuri prin care agenții pot trece în corpul ofițerilor. Un astfel de concurs urmează să aibă loc în luna septembrie, iar la IPJ Constanța au fost puse „la bătaie” doar 4 din totalul celor 200 de posturi anunțate la nivel național. Prea puține, spun sindicaliștii!

Deficitul de personal din Poliție atinge cote alarmante, au tot atras atenția sindicaliștii din sistem, iar dacă nu se iau măsuri urgente, nu va mai avea cine să alerge după hoți, pe străzi. Una dintre măsurile propuse de sindicaliști vizează organizarea de concursuri pentru ca agenții să poată trece în corpul ofițerilor de poliție. Sunt necesare astfel de concursuri, căci în ultimii ani mulți ofițeri cu experiență, care lucrau dosarele penale, au ales să iasă la pensie.

Insistențele sindicaliștilor au avut ecou, se pare, căci pentru luna septembrie a fost anunțată scoaterea la concurs a unui număr de 200 de locuri pentru trecerea în corpul ofițerilor. Este puțin, spun polițiștii, este nevoie ca astfel de concursuri să fie organizate mai frecvent, a subliniat Vasile Zelca, președintele Federației Sindicatelor Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractual.

„Solicitările oficiale ale SNPPC, pentru diminuarea deficitului de personal în Ministerul Afacerilor Interne - în special în structurile polițienești, unde, în medie, tinde spre 20% -, au ecou pozitiv la nivelul acestei instituții, care a majorat cifrele de școlarizare, în ultimul an, și urmărește inclusiv acoperirea parțială a deficitului de ofițeri de poliție.

În luna septembrie vor fi scoase la concurs, pentru agenții de poliție, 200 de locuri pentru trecerea în corpul ofițerilor, în diferite specialități operative, în funcție de studiile superioare absolvite, de experiența în activitate și de alte criterii prevăzute în Statutul polițistului și în OMAI nr. 140/2016 privind gestiunea resurselor umane. Cele 200 de locuri vor fi repartizate astfel: 100 - pentru unități ale Poliției Române (care are cel mai mare deficit de ofițeri), 30 - pentru Poliția de Frontieră și alte 70 pentru celelalte structuri polițienești din MAI.

În ultima adresă oficială a SNPPC către noul ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, din luna iulie 2023, am făcut referire inclusiv la nevoia de permanentizare a concursurilor tip TCO, astfel încât să existe o predictibilitate, pe termen mediu și lung, în rândurile agenților de poliție din punct de vedere al carierei lor profesionale. Constatăm că lipsa de personal, în special în domeniile muncii operative, dar și în structurile de suport, atinge cote alarmante, în special la structurile polițienești din mediul rural, unde există secții/posturi de poliție cu deficit care atinge și procentul de 50%, fiind și cazuri chiar mai grave, în care unele subunități sunt încadrate cu un singur lucrător, fapt care conduce inevitabil la ineficiența serviciului polițienesc și la suprasolicitarea personalului aflat în activitate”, se arată în comunicatul sindicatului condus de Vasile Zelca.

Din totalul de 200 de posturi, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județeană Constanța sunt doar 4. Astfel, este vorba despre următoarele posturi: ofițer principal II – Poliția Ovidiu, ofițer I – Poliția stațiunii Neptun, ofițer specialist III – Secția 4 Poliție Rurală Medgidia, ofițer specialist II – Secția 5 Poliție Rurală Cogealac. Agenții de poliție interesați se pot înscrie până pe 25 august, iar concursul urmează să se desfășoare pe 16 septembrie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6448 secunde