Supărările se adună. De luni, grevă japoneză în toate penitenciarele! Urmează protestele polițiștilor!

53446

Articole de la același autor

Polițiștii și militarii sunt indignați, după ce Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate în ceea ce privește pensiile magistraților, dar nu și în ceea ce privește drepturile salariale ale pensionarilor militari. „Doar magistrații merită drepturi la pensie, ca efect compensatoriu al interdicțiilor și incompatibilităților avute în timpul activității, în timp ce polițiștii și militarii sunt buni de sacrificat!”, atrage atenția liderul sindical Vasile Zelca. Drept pentru care se anunță noi măsuri de protest. Polițiștii de penitenciare au stabilit deja greva japoneză în toate unitățile de detenție, pentru luni, 7 august, iar marți, 8 august, refuzul de a intra la serviciu.



Curtea Constituțională a finalizat de analizat modificările aduse legii pensiilor militare, iar deciziile, anunțate la începutul lunii august, nu sunt pe placul militarilor și polițiștilor. Astfel, Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește pensiile de serviciu din sistemul justiției. Dar nu și față de cele din sistemul național de securitate și ordine publică. „Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei de calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani”, se arată în comunicarea instituției.



Vasile Zelca: „Polițiștii și militarii sunt buni de sacrificat!”


Anunțul i-a indignat pe sindicaliștii din sistemul național de securitate și ordine publică.

„CCR a stabilit (a câta oară!) că doar magistrații merită drepturi, la pensie, ca efect compensatoriu al interdicțiilor și incompatibilităților avute în timpul activității, în timp ce polițiștii și militarii sunt buni de sacrificat, și pe timp de pace, și pe timp de război! În așteptarea motivării, nu putem trece peste efectul deciziei CCR: degringoladă totală în familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională, pe fondul pensionărilor masive ce vor urma și care inevitabil – în ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne – vor duce la scăderea dramatică a calității actului polițienesc, dar și la adâncirea deficitului de personal și așa afectat grav, în prezent, din cauza lipsei de predictibilitate în salarizare, carieră și pensionare.

Dacă prin Legea modificării pensiilor de serviciu, susținută de Guvern și votată recent de către Parlament, s-a aruncat încă o roabă de pământ peste sicriul apărării, ordinii publice și securității naționale, prin decizia luată, CCR și-a îndepărtat și ultimul văl care-i mai împiedica, pe unii, să vadă că această instituție, creată prin decizie eminamente politică, este pentru unii mumă, iar pentru alții, ciumă!”, a afirmat constănțeanul Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Grevă japoneză și refuz de a intra în serviciu

Având în vedere anunțul CCR, este de așteptat să urmeze diverse proteste. Deja Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat programul protestelor – mai ales că „supărările” s-au adunat: legea pensiilor militare îi devaforizează, posturile de șef birou le reduc polițiștilor de penitenciare posibilitatea de a avansa în carieră și le-au fost tăiate voucherele de vacanță.

Prin urmare, vineri, 4 august, sindicaliștii au anunțat: grevă japoneză în toate unitățile penitenciare luni, 7 august, prin purtarea unei banderole albe pe mână marți, 8 august – refuz de a intra în serviciu câteva ore, la fel în toate unitățile, iar miercuri și joi, 9 și 10 august, proteste în fața sediilor partidelor, din Capitală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5406 secunde