Acuzații la început de drum! Folosirea brățărilor electronice, exemplu de "sclavie modernă" în Poliție

1260
1
Acuzații la început de drum! Folosirea brățărilor electronice, exemplu de

Articole de la același autor

Polițiștii au demarat, la 1 octombrie, monitorizarea electronică a agresorilor pentru care au fost emise ordine de protecție, din București și trei județe, respectiv Iași, Mureș și Vrancea. În Constanța, brățările acestea ar urma să fie folosite abia din 2025, din a treia etapă de implementare a monitorizării electronice.

În perioada octombrie 2022 – decembrie 2025, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.



Proiectul va fi implementat la Constanța în 2025


Această monitorizare în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează: prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea; a doua etapă - în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea; a treia etapă - în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute în primele etape și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță. Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea”, au precizat reprezentanții Poliției Române.

„Ne vom afla într-un cerc vicios”

Pe de altă parte, deși admit beneficiile acestui sistem de monitorizare, sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că utilizarea lui aduce noi atribuții pe umerii aceluiași număr redus de polițiști. „Sclavia modernă a devenit principalul mod prin care Ministerul Afacerilor Interne rezolvă îndeplinirea de noi atribuții, oricare dintre ele, în situația de față, lăsând impresia că acest SIME funcționează încă din prima zi de la «implementare», cu toate că cele 651 de funcții nou create pentru proiectul pilot nu au fost acoperite, funcționalitatea urmând a fi asigurată, așa cum am reclamat că se va întâmpla, de polițiștii de ordine publică, care vor fi sufocați de noile atribuții”, a transmis Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

„Ne vom afla într-un cerc vicios în care fie polițiștii nou încadrați nu vor face față gestionării unor astfel de spețe complexe, fie, prin mutarea unor polițiști cu experiență din cadrul altor compartimente, acestea din urmă vor fi slăbite mai mult, ba chiar blocate. Din păcate, avem încă o dovadă că M.A.I. este adeptul lucrului făcut pe repede înainte și în mod neprofesionist, pentru că, deși a avut la dispoziție mai bine de doi ani în care să creeze și ocupe funcțiile, să specializeze polițiștii care vor lucra în S.I.M.E., la data de 1 octombrie acesta nu este funcțional în integralitatea sa și afectează alte structuri ale Poliției Române”, au mai arătat sindicaliștii. 



Comentează știrea

joe
8 octombrie 2022
bratari latoata lumea

discriminatoriu se pun bratari unor oameni care au gresit si in acord cu principiul drobului de sare s ar putea sa mai greseasca.Te intrebi de ce nu se pun bratari si soferilor prinsi cu viteze mari care vor putea recidiva .?Daca ne uitam la numarul de morti insirati pe sosele pare chiar mai indreptatita masura.Urmarite pe gps bratarile ar putea sesiza orice depasire de viteza.Dar talharii care se apropie de oameni vulnerabili ,coruptii care se apropie de institutii,Pedofilii care se apropie de locurile frecventate de copii.Bratarile sunt un spor de pedeapsa pt anumiti infractori ,masura care se vede anticonstutionala si din avion ,dar cum avocatul poprului circula in alte mediii nu o poate observa

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4177 secunde