Semnal alarmant. Vasile Zelca: "În curând, străzile vor fi pline de infractori, nu de forțe de ordine publică!"

3524

Articole de la același autor

Supărarea mocnește din nou în rândul polițiștilor. Recent, mai precis luni, 7 august, sindicaliștii din sistemul național de securitate națională și ordine publică s-au întâlnit cu noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru a discuta despre procesul de reformă a sistemului de salarizare bugetară. Sindicalistul Vasile Zelca acuză că discuțiile au fost „sterile și fără cap și coadă” și că nu vor duce, de fapt, la nicio îmbunătățire.

La invitația noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, conducerea Federației Sindicatelor Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractual, dar și reprezentanți ai structurilor sindicale și asociative din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională au participat, luni, 7 august, la o ședință de dialog social. Tema discuției: procesul de reformă a sistemului de salarizare bugetară. Speranțele sindicaliștilor că în sfârșit solicitările lor de a fi acordate polițiștilor măririle salariale promise din 2017 vor fi onorate au fost spulberate rapid.



„Deși ne așteptam să discutăm pe marginea unui draft de principiu al noii legi, Ministerul Muncii nu a pus în dezbatere un asemenea document, precizând, generic, faptul că rolul întâlnirilor cu sindicatele este acela de a elabora o lege care să urmărească „o salarizare echitabilă și unitară”, în concordanță cu obligațiile asumate de România prin PNRR. Altfel spus, discuțiile de astăzi au fost sterile, «fără cap și coadă», probabil generate de nevoia de a se bifa un punct din noul Program de guvernare”, a afirmat sindicalistul constănțean Vasile Zelca, președintele FSNPPC.

„Poate ar trebui și la Poliție să stingem lumina și să închidem”

În aceste condiții, a arătat sindicalistul, să nu ne mire dacă în curând se va înregistra o nouă plecare masivă din Poliție; mai ales că la cea mai recentă admitere în școlile de poliție au depus jurământul militar peste 1.000 de viitori agenți de poliție, mai puțin de jumătate din locurile scoase la concurs.

„Să nu uităm că, din statistici, 10% din tinerii absolvenți își dau demisia în primul an de muncă. Fără o predictibilitate clară a salarizării, a carierei și a pensionării, s-a ajuns la dezastrul în care ne aflăm acum.

Și este abia începutul… Cu 2.200 lei net salariul de încadrare, cu 400 lei chirie pentru tinerii polițiști repartizați în interesul instituției în alte localități decât cele de domiciliu, vom fi nevoiți să suportăm cu toții colapsul în care ne aflăm. În curând străzile vor fi ocupate de infractori și nu de forțele de ordine publică. Ne apropiem de un deficit real de 50.000 angajați în sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională și zilele acestea s-a luat decizia tăierii a 30% din funcțiile vacante. Mii de localități cu sedii de poliție închise la ora 16.00, cozi interminabile în vămi, dosare soluționate după ani de zile, intervenții la 112 după o oră de la apel - sunt doar câteva din situațiile ce vor apărea în perioada următoare.



Dacă tot se vrea desființarea unor instituții, poate ar trebui și la Poliție să stingem lumina și să închidem. Deși nevoia de siguranță stă la baza oricărei societăți democratice, care este conștientă că fără siguranță va avea haos, politicienii români, indiferent de culoarea politică, au ales să distrugă tot ce înseamnă Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională”, a subliniat Vasile Zelca.

An de an, zeci de polițiști cu experiență ies la pensie din IPJ Constanța

Reamintim că, în ultimii ani, și din Inspectoratul de Poliție Județean Constanța au ales să plece mulți polițiști, mai ales prin pensionare. Specialiști cu experiență, care ar mai fi putut activa câțiva ani, dar au plecat sătui de neajunsurile din sistem. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, numărul polițiștilor care au ieșit la pensie în 2022, față de 2021, a fost cu 20% mai mare. Astfel, dacă în 2021 au ieșit la pensie 64 de polițiști, anul trecut au agățat uniforma în cui 80 de polițiști, dintre care 57 de agenți și 23 de ofițeri. În primul semestru al anului 2023 au încetat raporturile de serviciu cu unitatea 24 de polițiști, ca urmare a îndeplinirii cumulative a condiţiilor prevăzute de Legea nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat pentru deschiderea dreptului la pensie de serviciu. Mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut, spun polițiștii, dar să nu uităm că anul încă nu s-a încheiat, iar semne de îmbunătățire a condițiilor de salarizare încă nu sunt exprimate de guvernanți!





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5489 secunde