Schimbări pentru salvatorii în roșu: criterii de promovare mai stricte!

564

Articole de la același autor

Considerând că este nevoie de salvatori în roșu mai bine pregătiți în inspectoratele pentru situații de urgență, Ministerul Afacerilor Interne are în plan să modifice criteriile de promovare în funcții. Concret, pompierii vor trebui să aibă o anumită vechime în activitate, pe un post inferior, dacă vor dori să avanseze în carieră, chiar și un singur pas.

O analiză realizată la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a evidențiat că una dintre problemele cu care se confruntă această instituție, cât și cele din subordine, care influențează o „stare de impredictibilitate în ceea ce privește politica de personal”, este lipsa obligativității îndeplinirii unui stagiu minim de vechime la avansarea într-o funcție superioară. Drept pentru care Ministerul Afacerilor Interne a pus pe hârtie un Ghid al carierei cadrelor militare în activitate din IGSU, iar proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice. Prin acest ghid se dorește să se facă „ordine și disciplină” în modul în care avansează pompierii. „Fenomenul de migrare a personalului între unitățile subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și între structurile aceleiași unități reprezintă în momentul actual un factor destabilizator ce cauzează o impredictibilitate în ceea ce privește politica de personal. Lipsa obligativității îndeplinirii unui stagiu minim de vechime în prima funcție în care este numit cadrul militar, precum și lipsa obligativității îndeplinirii unui stagiu minim de vechime în specialitatea structurii pentru a putea fi promovat pe funcții de execuție de nivel ierarhic superior încurajează personalul să avanseze în funcții de execuție de nivel superior indiferent de experiența dobândită în respectivele domenii sau să migreze la scurt timp după numire către unitățile de domiciliu”, arată reprezentanții ministerului de resort.

Stagiu obligatoriu de minimum trei ani în prima funcție

Prin urmare, pompierii vor avea condiții mai restrictive în momentul în care vor dori să avanseze pe un post superior, vor trebui să dovedească atât că au suficientă experiență, contorizată în vechime într-o funcție inferioară celei dorite, cât și cursurile specifice postului respectiv. Astfel, în primul rând, pompierii vor avea un stagiu minim de trei ani în prima funcție în care militarul a fost numit. Avansarea pe postul superior și vechimea cerută vor ține cont de proveniența militarilor, dacă sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ militar sau sunt angajați din sursă externă.

Iată câteva exemple de condiții pe care dorește să le implementeze ministerul: pentru funcția de inspector șef, cei interesați vor trebui să aibă cursul pentru comanda unităților și doi ani ca prim-adjunct al inspectorului șef sau șase ani ca șef al inspecției de prevenire; prim adjunct al inspectorului șef – curs pentru comanda unităților și doi ani în funcție comandant al grupului de intervenție sau trei ani ca șef centru operațional sau șef serviciu; comandant grup de intervenție – curs șef birou sau curs management și doi ani vechime ca locțiitor sau adjunct al șefului centrului operațional; șef birou – curs de șef birou sau curs de management și trei ani ca ofițer de execuție la centrul operațional, în grupul de intervenție sau ca și comandant de detașament ori secție; ofițer de execuție în grupul de intervenție – sunt necesari doi ani vechime de comandant pichet, comandant stație, adjunct comandant stație sau locțiitor comandant detașament; comandant pichet – trei ani vechime ca șef gardă intervenție – stingere.

Proiectul este, în prezent, în dezbatere publică, urmând să fie în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3751 secunde