Semnal de alarmă! „Ne dispar bătrânii de acasă, ajung să rătăcească pe străzi!”

1392
Semnal de alarmă! „Ne dispar bătrânii de acasă, ajung să rătăcească pe străzi!” - fondcopy-1644160532.jpg

Articole de la același autor

Mai bine de 100 de persoane în vârstă au dispărut de la domicilii, în 2021. Aproape jumătate dintre acestea erau diagnosticate cu afecțiuni psihice, precum Alzheimer sau schizofrenie paranoidă.

La sfârșitul anului trecut, dispariția unui constănțean de 63 de ani, bolnav de Alzheimer, alarma comunitatea. Familia a făcut tot ce era omenește posibil pentru a-l găsi, „răscolind” întreg orașul, căutând imagini surprinse de camerele de supraveghere de prin oraș, împărțind prin oraș flyere cu fotografia bărbatului, apelând la cetățeni pentru a-l căuta la rândul lui. Apropiații au reușit să reconstituie o parte din traseul bărbatului, cu ajutorul unor imagini surprinse de niște camere de supraveghere dar, la un moment dat, s-a pierdut urma constănțeanului. A fost găsit, după aproximativ două săptămâni de la dispariție, fără suflare, sub „podul de la butelii” din municipiul Constanța.

Cazul bărbatului dispărut și căutat de întreaga comunitate a adus în atenția opiniei publice un fenomen alarmant: an de an, un număr considerabil de persoane vârstnice, dintre care cele mai multe diagnosticate cu diverse afecțiuni psihice, dispar de la domiciliu. În cele mai multe cazuri, dispăruții sunt găsiți în decurs de câteva zile, dar sunt și situații când acestora li s-a pierdut urma de ani buni.

107 persoane dispărute aveau peste 50 de ani, aproape jumătate diagnosticate cu afecțiuni psihice

Potrivit evidențelor Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Constanța, la nivelul județului de la malul mării, pe parcursul lui 2021, a fost semnalată dispariția a 107 persoane care aveau peste 50 de ani. „Dintre acestea, 103 persoane au fost depistate, iar patru cazuri se află încă în lucru. Cu privire la numărul celor diagnosticați cu afecțiuni psihice, menționăm că pe parcursul anului 2021 au fost semnalate 46 de cazuri, în cele mai frecvente cazuri fiind vorba despre tulburări precum Alzheimer și schizofrenia paranoidă. În toate cazurile, persoanele cu afecțiuni psihice au fost identificate”, a precizat inspector Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Lipsa supravegherii, principala cauză a disparițiilor

Motivele care duc la dispariția de la domicilii a acestor persoane vulnerabile, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, sunt de natură socială. Lipsa serviciilor sociale accesibile comunității, pentru a asigura o îngrijire constantă și adaptată nevoilor acestor persoane, lipsa posibilităților financiare fac ca în mod frecvent bătrânii să fie lăsați fără supraveghere. „Cele mai frecvente împrejurări în care persoanele de vârsta a treia dispar de la domiciliu sunt vizitele făcute în alte localități, la prieteni, fără a anunța membrii familiei. Persoanele de vârsta a treia, diagnosticate cu afecțiuni psihice, dispar frecvent din cauza faptului că nu sunt supravegheate de către membrii familiei”, a mai arătat reprezentantul IPJ Constanța.

„Familiile fie nu au posibilități financiare să asigure celor de vârsta a treia o supraveghere permanentă, prin angajarea unor persoane care să le însoțească, fie nu găsesc oameni dispuși să îndeplinească aceste sarcini. În multe cazuri ni s-a spus că ar fi angajat pe cineva, dar oamenii renunță când văd că este vorba despre un bătrân cu probleme psihice, nu vor să își asume responsabilitatea. Aceasta este drama și durerea zilelor noastre: ne dispar bătrânii de acasă, rătăcesc pe străzi, neștiuți de nimeni, pentru că nu are cine să îi îngrijească. În străinătate sunt servicii medico-sociale, sunt asistente medicale care se ocupă să le fie administrate tratamentele corespunzător. La noi, familiile nu au niciun sprijin pentru a gestiona aceste situații”, ne-au semnalat surse din rândul polițiștilor, în atenția cărora ajung cazurile de dispariție.

xxx

În prezent, în evidențele IPJ Constanța sunt înregistrate 107 cazuri de persoane dispărute, dintre care trei minori. Cât privește persoanele de vârsta a treia, încă sunt căutați dispăruți despre care nu se mai știe nimic de ani buni. De exemplu, Elena Tanislav împlinește anul acesta 88 de ani și este dispărută din decembrie 2019. Înainte de sărbătorile de iarnă, mai precis pe 13 decembrie 2019, ora 13.00, aceasta a plecat de acasă, iar de atunci parcă a intrat în pământ. Femeia are 1,50 metri înălțime, 65 kilograme, păr grizonant și ochi verzi.

Florența Motoi este o altă doamnă despre care familia nu mai știe nimic. Luna aceasta ar urma să împlinească 92 de ani, dar de pe 19 septembrie 2021, apropiații nu mai știu nimic despre ea, de când a dispărut de la domiciliul din Mangalia. Femeia are 1,50 metri înălțime, 55 kilograme, păr grizonant, tuns scurt și ochi verzi. Cei care pot să ofere informații despre persoanele dispărute sunt îndrumați să apeleze cea mai apropiată secție de Poliție. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4312 secunde